AcasăCORONAVIRUS„Să trăim cu virusul” sau „zero Covid”?

„Să trăim cu virusul” sau „zero Covid”?

Așteptați până când o parte semnificativă a populației este vaccinată. Deschideți afacerile treptat, sector cu sector. Limitați-vă contactele în timp ce așteptați zile mai bune. Aceste câteva sloganuri ne-au punctat viața de luni de zile. Și vor continua.

Dar ar trebui să „trăim cu virusul” cum spune o zicală acum bine cunoscută? Este singura strategie disponibilă pentru noi? Discutabil. În toată Europa și în întreaga lume, se ridică voci pentru a promova strategia „zero Covid”.

Noile granițe: zonele verzi și roșii

Într-o scrisoare preluată de Le Monde și RTBF, economiștii și medicii promovează această soluție pentru o revenire rapidă la o viață cât mai normală. Principiul? Împărțiți teritoriile în zone verzi și roșii. Primele controlează circulația virusului, cele din urmă nu au reușit încă acest lucru. Zonele roșii sunt limitate până când devin verzi. Zonele verzi, la rândul lor, beneficiază de o situație care amintește de „viața de dinainte”: restaurante și baruri deschise, reluarea vieții sociale și culturale. “Scopul obiectivului zero Covid este o modalitate clară de a trece prin pandemie, reducând în același timp daunele. Eliminarea virusului pe continentul european poate părea imposibilă. Cu toate acestea, credem că putem realiza acest lucru prin definirea unor măsuri și standarde comune de sănătate publică pentru a stabili și apoi a proteja zonele verzi în care virusul este controlat”, vor să creadă semnatarii scrisorii. Pentru a-și menține situația favorabilă, zonele verzi consolidează controalele la frontieră și aplică strict sloganul „testează, urmărește, izolează”, în timp ce își continuă programul de vaccinare.

Dar Europa nu este o insulă

Ce se întâmplă dacă epidemia începe să crească din nou în zona verde? Deci, aplicăm măsuri puternice și localizate pentru a întrerupe transmisia. La fel ca Melbourne, Australia, care săptămâna trecută a efectuat un blocaj drastic în mijlocul Openului de tenis. Scopul: oprirea unui grup calificat de autorități drept “hiper-infecțios”. Însă carantinarea anumitor zone este mai ușoară în cazul unui continent izolat decât în inima Europei, în mijlocul spațiului de liberă circulație Schengen. “Am putea face din Europa un fel de peninsulă dacă ar exista deja o consultare cu privire la această strategie”, a obiectat  Antoine Flahault, directorul Institutului pentru Sănătate Globală (Elveția), care figurează în fruntea semnatarilor forumului în favoarea strategia „zero Covid”. Bruxelles nu vrea să se intre într-un plan de acest fel. Comisia Europeană a îndemnat statele membre să evite închiderile de frontiere şi interdicţiile generale de călătorie, precum cele decise recent de Germania şi Belgia pentru a combate răspândirea noilor variante ale coronavirusului, deși alte şapte state din UE şi spaţiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca răspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania. Nu se înțelege prea bine dacă izolarea locală a unui teritoriu va limita infecțiile sau dacă va trebui să trecem printr-o nouă închidere generalizată pentru a ajunge la “Covid zero”. Deocamdată navigăm cu virusul pe o mare de incertitudini.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger