AcasăCORONAVIRUSMinisterul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

Ministerul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

vaccinMinisterul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

Campania de vaccinare antiCovid-19 a debutat pe 27 decembrie 2020. Primii români vaccinați au fost cadrele medicale, care au primit serul Pfizer. Vaccinul produs de compania americană în colaborare cu BioNTech are o eficacitate de 95%.

La aproape o lună de la începutul campaniei de vaccinare, Ministerul Sănătății a venit cu precizări clare asupra acestei cifre. Ce înseamă, de fapt, eficacitate 95%?

„Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, a transmis Ministerul Sănătăţii într- postare pe Facebook.

Cum a fost calculată eficacitatea vaccinului?

MS explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii: „Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină).

În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că:
– Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
– Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR”, transmite Ministerul Sănătății.

„Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate – riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat Ministerul.

author avatar
Andreea Vlad
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...
proger