Comisia Europeană nu mai are încredere în Guvernul de la București. Reprezentanții instituției au intrat în alertă după dezastrul bugetar înregistrat de guvernul Oraban și absența investițiilor în economie. Europarlamentari români susțin că acesta este un semnal grav și că Guvernul Cîțu va intra sub monitorizarea directă a Bruxelles-ului.
Trecută mai mult sau mai puțin neobservată, scrisoarea alarmantă adresată de Comisia Europeană Guvernului Cîțu anunță vremuri grele pentru România. Mesajul ascuns printre rânduri este acela că Guvernul va intra sub monitorizare și că măsurile de redresare vor fi dictate de la Bruxelles, consideră europarlamentarii români. ”Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021 și, dacă va fi cazul, va propune noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv. În acest context am dori să ne angajăm cu Guvernul român în discuții privind acțiunile necesare, atât imediat, cât și pe termen mediu, pentru a aduce situația fiscală pe o cale sustenabilă. Această acțiune corectivă nu trebuie și nu ar trebui să submineze eforturile necesare pentru a sprijini sistemul de sănătate și economia în vederea combaterii în mod eficient a pandemiei și a consecințelor economice și sociale. Suntem disponibili pentru a discuta interacțiunea dintre bugetul pe 2021 și procedura de deficit excesiv. Vom saluta eforturile ulterioare ale Guvernului de a limita orice impact bugetar structural negativ al măsurilor luate. În același timp, România ar trebui să evite introducerea de noi măsuri cu impact negativ permanent asupra soldului bugetar. Având în vedere gravitatea situației fiscale, vă încurajăm cu tărie să luați în considerare alte inițiative de politică fiscală încă din 2021, atât pe partea veniturilor cât și a cheltuielilor. Aceste inițiative ar trebui, ca parte a unei strategii fiscale concertate pe termen mediu, să stabilească deficitul pe o cale în declin și să prevină o creștere bruscă a datoriei publice ca procent din PIB. În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia estimează că datoria va depăși 60% în 2020 și se va duce la peste 100% din PIB în 2027, rămânând peste acest nivel până la sfârșitul perioadei proiecției, în 2031.”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene.
Unde s-au dus banii?
Europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României, ne spune că nu are nicio idee unde s-au dus banii împrumutați de Guvern, pentru că în economie nu se vede nimic. ”Partea proastă este că actualul guvern nu poate invoca greaua moștenire, pentru că tot acest deficit i se datorează. Eu sunt curios să aflăm pe ce s-au dus cele 20 de miliarde de euro împrumutate și toată lumea este curioasă. Comisia Europeană spunea că se pot împrumuta bani și poți să faci deficit în pandemie, dar depinde în ce investești banii respectivi. Comisia se uită și vede că la noi economia este blocată, în timp ce în alte țări se creează plus-valoare, banii s-au cheltuit transparent și rezultatele în economie se văd. Nu știu în ce zice Cîțu că a investit temeinic că nu se vede nimic. Bani pentru PNDL, prea puțini, subvenții în agricultură, nu, investiții, nu, bani pentru HORECA, nu, marile programe pentru oamenii de afaceri, nu. În ce a investit? A cumpărat măști cu preț de 200 de ori mai mare? Așteptăm cu toții cu nerăbdare închiderea anului financiar, ca să vedem unde s-au dus banii. Redeschiderea a tot ce înseamnă Valea Jiului cu eficiență maximă și cu respectarea noilor norme ale Green Deal, costă 200 milioane de euro. Dacă din cele 20 de miliarde de euro investea 200 de milioane de euro aici aveam eficiență energetică, aveam competitivitate și nu mai importam curent din Ungaria, cum facem acum”, ne-a declarat fostul premier Mihai Tudose.
Cel mai negru semnal
Dacă Guvernul ar fi făcut, cu adevărat, investiții, nu mai întreba nimic acum Comisia Europeană, care știe exact ceea ce s-a întâmplat, ne spune europarlamentarul Mihai Tudose. ”Substratul scrisorii Comisiei este o lipsă totală de încredere în ceea ce face Guvernul. Mesajul este foarte dur, adică intrăm sub supraveghere, sub un fel de protectorat. Asta înseamnă că măsurile pentru România vor fi propuse de către Comisia Europeană. Iar dacă Guvernul nu va fi de acord vom pierde banii pentru planul de reziliență, ne vor dezangaja de la tot. Este cel mai negru semnal pe care l-am primit vreodată de la Comisia Europeană. Și Cîțu continuă să se împrumute și atât. Eu, când împrumutam cu 1,17 îmi dădeau lacrimile, că toți ne împrumutam, că este deficit, dar Cîțu împrumută cu 4,82 și este fericit, este în extaz. Cred că nu i-a spus nimeni că va trebui să și dea banii înapoi și, când nu va avea de unde, vom ajunge să fim executați silit și să ni se ia Nuclearelectrica, Hidroelectrica și tot ce se mai poate”, ne-a mai precizat Mihai Tudose, fost prim-ministru al României și actual europarlamentar.
Guvernarea Liberala e putreda, cu oameni alde Sica si Citu, ce va mira ?
Comisia nu face nici o referire la jaful grosolan,dovedit asupra Bugetului ( vezi cele 38 Dosare penale dela DNA),nu face nici o referire la faptul ca in loc sa se ocupe cu buna credinta si profesionalism de incasarile la Buget,guvernul meu nu numai ca a scutit dela plata taxelor cuvenite Bugetului multinationalele,Bancile,cu toate ca au raportat profit,dar le-a mai si acordat ajutoare financiare de multe miliarde de lei.Comisia se face ca nu stie de cheltuielile de miliarde de EUro pe armament invechit platit in avans pe 2 ani,pe care ” specialistul” pus pe manarii la Buget,Miss Romania,le-a incadrat la capitolul ” investitii „. Precum si alte cheltuieli aiuristice,nesabuite,care evident au dus la majorarea Deficitului.Comisia fiind cu capul in nori,se rasteste numai la Romania,desi alte state din UE mai dezvoltate au un deficit dublu fata de cel al Romaniei.Acele state se dovedeste ca au conducatori,guvernanti care tin cu Tara si poporul lor,si nicidecum cozi de topor care-si scot Tara la taraba,la talcioc cum avem noi.
Si de ce a trebuit sa asteptati sa se sesizeze nu stiu ce comisie de la SOAREAPUNE ca sa luati pozitie ??? Voi nu i-ati vazut de la inceput ??? Aveati Parlamentul la mana puteati sa-i scuturati de la Mimoza de Sibiu pana la Mandolina . dar, nuuuu… sa-i lasam ca-i pandemie… si ??? Si au murit mai putini ramani de mizeria asta de virus ??? NU !! Atunci ??? V-ati trezit acum din beatitudinea sarbatorilor si ati inceput sa maraiti… acum cand va joaca precum geamparalele… Halal… Inca odata se adevereste faptul ca tara asta este destinata sa fie condusa de STRAINI. Daca nu credeti, uitati-va in istorie… Dar nu in aia alternativa scrisa dupa SCANDAL de repetentii scolilor.
Asa, si? Ce o sa faca marea comisie? Doar ciuma galbena este protejata ei, a PPE-ului. Deci orice ar face, e bine. A, daca era PSD, se schimba situatie Si cand facea bine (pentru tara) era rau pentru stapani, asa ca…. Parole, parole.
Ceva e putred pe axa Marcu-Tudose .
Vrajeala cu mUE, daca facea asta PSD imediat veneau si ii lua de urechi,asa daca a fost guvernul samsarului de case pus de ei in varful coloniei a lasat-o moale ”ciocu mic’ doar sunt la putere slugile mUE !