AcasăJUSTIȚIEOdrasla judecătorului Ion-Tudoran exercită fără drept profesia de avocat 

Odrasla judecătorului Ion-Tudoran exercită fără drept profesia de avocat 

Cercetat penal de trei unități distincte de parchet din țară, falsul avocat Alexandru Ion-Tudoran, fiul fostului judecător de la Curtea de Apel București Ion-Tudoran, este anchetat și de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În timp ce verificările modului în care odrasla lui Ion-Tudoran a exercitat fără drept profesia de avocat decurg cu lentoarea specifică, o instanță a hotărât deja că acesta nu a profesat legal în România. Baroul București, ce ar trebui să apere interesele avocaților de impostorii în robă, asistă pasiv. 

După ce s-au autosesizat din presă cu privire la faptul că Alexandru Ion-Tudoran, fără a fi avocat înscris în vreun barou din România, a pledat la bară în mod constant și a folosit tipizate falsificate într-un dosar în care l-a reprezentat chiar pe tatăl său în timp ce acesta era judecător, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au deschis în iulie 2019 o anchetă. Potrivit adreselor publice, în dosarul penal se anchetează din oficiu infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, faptă prevăzută de articolul 348 din Codul penal. Deși de peste un an de zile se fac cercetări „în cauza penală în ce privește faptele numitului Alexandru Ion-Tudoran”, punerea în mișcare a acțiunii penale întârzie să se producă. Între timp s-a mai descoperit că impostorul avocat Alexandru Ion-Tudoran a mai profesat  la Judecătoria Ploiești și în dosarul 1414/204/2015 soluționat în urmă cu câteva zile. În acest caz, odrasla judecătorului Tudoran a pretins că ar avea dreptul de a profesa fiind în colaborare cu Silviu Hristodorof, un mai vechi avocat prieten. 

Tot pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii este anchetat Alexandru Ion-Tudoran și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu. În luna iunie, această unitate a Ministerului Public a declinat cauza privindu-l pe Alexandru Ion-Tudoran către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București având probabil în vedere faptul că, potrivit legislației românești, avocații pot fi cercetați penal doar de procurorii de la parchetele superioare. Cum însă Alexandru Ion-Tudoran nu a fost vreodată înregistrat în România ca avocat, Parchetul Curții de Apel București a trimis înapoi dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu.  Potrivit unui răspuns oferit de procurorii de la Cornetu, în luna octombrie anul curent cercetările se efectuau în cauza 1916/P/2019 nu doar asupra faptei, ci asupra persoanei Alexandru Ion-Tudoran. Punerea în mișcare a acțiunii penale întârzie însă, nu se știe de ce. 

O situație asemănătoare se înregistrează și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea. Aici, același Alexandru Ion-Tudoran este anchetat penal în dosarul 3048/P/2019. Așadar trei unități ale Ministerului Public derulează cercetări privind exercitarea fără drept a profesiei de avocat de către fiul fostului judecător Ion-Tudoran. Însă în ciuda evidențelor și a probelor în niciun caz nu s-a dispus încă trimiterea în judecată. Culmea este că, în timp ce procurorii se chinuie, parcă, să se ajungă la prescrierea faptelor, un judecător a stabilit deja, definitiv, că Alexandru Ion-Tudoran nu a fost și nu este avocat.

Documentele falsificate ca fiind emise de Ilustre Colegio de Abogados de Madrid nu au convins

Pretinzând că este avocat cu drept de a profesa în România, Alexandru Ion-Tudoran l-a reprezentat pe cetățeanul Dumitru Paul Laurențiu în dosarul de executare 14531/212/2018 de pe rolul Judecătoriei Constanța. La fel ca în multele cauze, Tudoran a depus instanței, pentru a proba calitatea de avocat, aceleași înscrisuri falsificate pretins a fi emise de Ilustrul Colegiu de Avocați din Madrid. Doar că de această dată șmecheria nu a mai funcționat. Președintele de complet s-a sesizat și a solicitat la data de 08.06.2018 „dovada înscrierii avocatului Ion Tudoran Alexandru în tabloul special ținut de barourile române, în condițiile art. 97 și ale art. 13 alin. (6) din Legea nr. 51/1995, precum și ale statutului profesiei de avocat”. La termenul din data de 16.07.2018 pretinsul avocat Ion-Tudoran a încercat să convingă judecătorul că își desfășoară legal activitatea de avocat în România. „Prin Notele de ședință înregistrate la data de 16.07.2018, s-a arătat că începând cu data de 17.09.2014 domnul avocat Ion Tudoran Alexandru a dobândit calitatea de avocat în Ilustrul Colegiu de Avocați din Madrid, iar profesia de avocat se exercită în România în temeiul Legii nr. 51/1995, fiind anexat certificatul nr. 4729/15.03.2017 interpretat și tradus de traducător autorizat Hristodorof Crina Maria”. Cum însă Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, dar și Directiva Consiliului din 22.03.1977 (76/249/CEE) și Directiva 98/5/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16.02.1998 stabilesc clar faptul că „un avocat care dorește să profeseze într-un alt stat membru decât cel în care și-a obținut calificarea profesională este obligat să se înregistreze la autoritatea competentă din acel stat” (art. 3 – 1), judecătorul a cerut, în mod corect, dovada înregistrării   lui Alexandru Ion-Tudoran la unul din barourile UNBR. Evident, dovada nu a mai apărut!

„Deși citat cu mențiunea de a depune dovada înscrierii avocatului Ion Tudoran Alexandru în tabloul special ținut de barourile române, în condițiile art. 97 și ale art. 13 alin. (6) din Legea nr. 51/1995, precum și ale statutului profesiei de avocat, nu s-a depus niciun înscris în acest sens. Totodată instanța a procedat și la verificarea tabloului avocaților. În concluzie se constată că domnul avocat Tudoran Alexandru Ion înscris în registrul Ilustrului Colegiu al Avocaților din Madrid nu figurează înscris în tabloul avocaților străini al vreunui barou component al UNBR, conform art.24 și 25 din Legea 51/1995”, a consemnat judecătorul din dosarul  14531/212/2018. În această situație, cum Alexandru Ion-Tudoran nu era avocat, instanța a admis prin hotărârea 10383 din data de 15.10.2018 excepția lipsei calității de reprezentant legal al contestatorului cu consecința anulării cererii. O situație simplă, extrem de clar lămurită.

Trimiterea în judecată se lasă așteptată. Baroul București asistă pasiv

Spre deosebire de Judecătoria Constanța, așa cum am arătat, procurorilor de la Ploiești, Cornetu și Tulcea le sunt necesare luni întregi, poate ani, pentru a afla ce se știe deja: că Alexandru Ion-Tudoran a profesat și profesează în mod ilegal. Deși mass-media a dezvăluit de mult timp aceste nereguli, falsul avocat nu a încetat să profeseze. În mod curent, Alexandru Ion-Tudoran practică avocatura sub umbrela amicului său, Silviu Hristodorof. Și deși această situație este cunoscută și la nivelul Baroului București, conducerea acestuia se face că nu vede, deși are obligația de curăța instanțele de avocații impostori. Nu s-a înregistrat vreo reacție nici după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), ce evaluează implicarea lui Alexandru Ion-Tudoran în fapte de evaziune și fraudă fiscală, a sesizat Baroul. 

Judecatoria Constanța a confirmat raspunsul UNBR 

Decizia Judecătoriei Constanța de a stabili definitiv faptul că Alexandru Ion-Tudoran nu este avocat și nu are drept de a practica în România coincide cu răspunsul Uniunii Naționale a Barourilor din România. Conform unui răspuns oferit de UNBR colegilor de la România liberă, fiul lui Ion-Tudoran ar fi încercat să devină avocat cu drept de practică, însă nu a susținut examenele aferente. Ba, mai mult, cum existau și înscrisuri prin care Alexandru Ion-Tudoran pretindea și că este avocat bulgar, membru al Baroului din Sofia, s-au cerut lămuriri pe care odrasla judecătorului nu le-a mai adus. Astfel că Alexandru Ion-Tudoran nu a fost înscris niciodată în Tabloul avocaților străini ce profesează în România.

author avatar
Catalin Manolache
1.230 afisari

5 COMENTARII

  1. Dupa cum se confirma inca o data, „in statul de drept Romania”,infractorii sunt mangaiati pe crestet de catre Justitia mea independenta.Nu demult un judecator( dus cu capul ) a hotarat ca „victima merita sa fie batuta” dupa ce fusese lovita de o masina pe trecerea de pietoni. Iar infractorul bataus, bineiniteles,achitat.

  2. Daca toti justitiabilii si ar verifica avocatul in Tabloul avocatilor…vor fi surprinsi cati avocati falsi sunt !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger