AcasăȘTIRI EXTERNERusia vs SUA: lupta pentru petrolul sirian

Rusia vs SUA: lupta pentru petrolul sirian

În august, în nord-estul Siriei a izbucnit o luptă între patrulele desfășurate de Rusia și SUA. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, coliziunea a avut loc lângă Dayrick (Al-Malikiyah), la granița turco-siriană, când misiunile SUA și ruse s-au întâlnit. Un vehicul rus a lovit în mod deliberat un all-terrain (M-ATV) rezistent la mine, protejat de ambuscadă, care a condus la rănirea a patru soldați americani. Incidentul a venit după serie de ciocniri care implică trupe terestre rusești și americane în zonă, iar miza devărată este petrolul.

Mai precis, semnarea recentă a unui acord petrolier între o companie americană –  Delta Energy – și administrația auto-autonomă siriană kurdă. Procedând astfel, Statele Unite își reformulează prezența în afara mandatului său inițial anti-ISIS și își indică intenția de a rămâne pe termen lung în regiunea bogată în țiței, notează National Interest. Încă de la începutul anului, Washingtonul a început să îşi consolideze poziţiile în provincia Deir Ezzor, unde se găsesc principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democrate Siriene (FDS), majoritar kurde.

Rapoartele americane sugerează că Rusia a încercat, la rândul ei,  să încheie un acord similar pentru a explora și exploata țițeiul, dar  s-a confruntat cu o respingere clară din partea administrației autonome. Prin urmare, „incidentele” recente nu sunt o coincidență și provin dintr-o confruntare mai largă între Statele Unite și Rusia, subliniind posibilitatea că vor fi raportate „întâlniri” suplimentare. Cu atât mai mult cu cât administrația Trump nu are o strategie clară asupra nord-estului Siriei, combinată cu o voință rusă de a arăta ușa trupelor americane din regiune. Ambele motive, alimentate și de potențialele dorințe rusești de a se răzbuna vor spori probabil șansele unor confruntări militare suplimentare. Moscova a reacționat, acuzând SUA că preluarea sub control armat a regiunii siriene ține de “banditism international”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

Cine este Nemo, cântăreţul non-binar care a câştigat finala Eurovision 2024 (VIDEO)

Elveţia a câştigat finala Eurovision 2024, prin reprezentantul ei Nemo. Cântăreţul a venit cu piesa „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi...

Horoscop – duminică, 12 mai 2024. Vreţi să împăcaţi pe toată lumea, dar cu cineva tot veţi intra în conflict!

Conform astrogramelor realizate de astrologi pentru horoscopul de duminică, 12 mai 2024, nativii trebuie să ofere o mai mare grijă pe "casa comunicării".Tot mai...
proger