Bătălia dusă cu MAI pentru acordarea sporurilor salariale s-a finalizat cu o mare dezamăgire pentru polițiști. Aceștia s-au trezit că iau în plus, la salariu, sume ridicole, între 80 și 195 de lei, în condițiile în care ar fi trebuit să încaseze cel puțin 1.100 de lei.
Le-au cumpărat mașini și pistoale, dar le-au lăsat polițiștilor, în continuare, salariile de mizerie și demotivante, atâta vreme cât polițiștii locali sunt plătiți dublu. Iar salariile mici, într-un domeniu atât de sensibil, nu fac decât să stimuleze corupția, lucru binecunoscut de cei aflați la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Sindicatele spun că au făcut tot ce s-a putut pentru a obține sporurile polițiștilor, însă anomaliile legislative au făcut ca banii obținuți să fie doar o bătaie de joc. ”Menţionăm faptul că aceste creşteri nu reprezintă nişte sporuri în sine, ci nişte sume compensatorii tranzitorii prevăzute de legislaţia anterioară anului 2009 echivalente cu fostele sporuri de studii superioare, fidelitate şi pericol deosebit.
Cu privire la sporul de pericol deosebit, având în vedere că majoritatea poliţiştilor operativi din cadrul IGPR sunt deja plătiţi la nivelul maxim de 30%, foarte puţini dintre aceştia vor beneficia de creşteri la acest capitol. Însă, având în vedere că poliţiştii de frontieră/imigrări din cadrul IGPF și IGI au beneficiat până acum de nişte cuantumuri mult mai reduse ale sporului de pericol deosebit (15% în medie), aceştia vor beneficia de nişte creşteri salariale mai mari, majoritatea dintre aceştia ajungând acum la nivelul maxim de 30%.”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.
”Mai bine nu majorau nimic”
Sindicaliștii de la Europol susțin că banii extrem de puțini obținuți la salariu i-au scârbit pe polițiști, care nu înțeleg de ce o majorare de 30% înseamnă sume de la 195 de lei în jos. ”Cei tineri nu iau spor de fidelitate, iar sporul de studii superioare îl iau foarte puțini. Oricum, sumele sunt foarte mici, iar polițiștii sunt foarte supărați pentru că ei nu înțeleg de ce aceste drepturi salariale se raportează la bazele de calcul din 2009. Efectul majorărilor este invers, pentru că erau mai fericiți înainte de a beneficia de aceste sume, când așteptau bani mai mulți. Acum își dau seama că este praf în ochi. Sporul de fidelitate se raportează la 2009 și dacă socotim o medie de 10% la sporul de fidelitate și 25% sporul de studii superioare, înseamnă o majorare de 35%. Iar când vezi că 35% din salariul unui polițist înseamnă doar 195 de lei îți dă rău cu virgulă.
Dacă acest procent de 35% s-ar aplica la salariul de funcție actual, de 3.300 de lei, ar ieși o sumă de 1.100 de lei. Dar procentul se aplică la salariul de funcție din 2009, care era de 600 de lei, și atunci ies sumele acestea ridicole. Aceasta este maniera în care au înțeles să acorde aceste drepturi salariale. Și sincer nici nu avem foarte multe pârghii să-i combatem, pentru că nu avem o bază legală. Însă Ministerul Afacerilor Interne este cel care trebuie să modifice legislația și să introducă baza de calcul salariul de funcție actual. Dar nici nu știm unde este ministrul Vela, că a dispărut de ceva vreme, probabil în campanie electorală”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
BINE CA S-AU MARIT PENSIILE TICALOSILOR PRECUM Mitica DRAGOMIR, Pavel ABRAHAM HAM HAM , SI ALTOR NAROZI pensionari angajati tot la stat Casa de pensii a MAI fiind alimentata din BUGETUL comun al MAI. Lasam politia dezechipata s-o bajocoreasca CLANURILE INTERLOPE ca sa ia mai multe pensii si salarii cumulate bugetate GROPARII ROMANIEI CARE DUPA 1989 AU CAPTURAT TARA SI AU DISTRUS-O IREMEDIABIL.
măi ametitu, lu, tata
vorbesti sa nu taci , pensiile celor din MAI si MApN nu s-au marit Doar cele ale civililor care s-au marit cu 14% MArs d-aici colportor de zvonuri alarmiste
Pai daca maresc salariile in Politie si incep oamenii sa isi faca datoria si munceasca mai cu spor, se goleste Prazlamentul, Scrematul, Prescuredentia si alte institutii inalt virusate – a se citi corupte – Si ce facem? Mutam sedintele parlamentare la Jilava si Balta Alba? Ca, dupa umila mea parere, unul nu va mai ramane liber prin institutiile astea, zongonitul de catuse ar mai fi singura melodie pe care o vor mai asculta. SI, fie vb. intre noi, le-o pune din cand in cand binefacatorul lor, care i-a trimis acolo, ca sa nu uite de ce dorm in Parlament si nu in paturile lor …
o ordonanță emisă în bătaie de joc pentru ca să nu se prejudicieze bugetul MAI și pentru ca polițiștii să primească formal niște mărunțiș
Bataie de joc sub o alta forma
Sa aduceti osanale guvernului si ministrului