AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica nu-și vede punctele forte în războiul comercial cu China

America nu-și vede punctele forte în războiul comercial cu China

Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii au ajuns la un nivel febril. Politicienii și experții se referă acum în mod obișnuit la deteriorarea relației ca la un nou „război rece”. China pune serioase provocări pentru ordinea economică mondială, dar pentru a contracara, SUA nu își găsește atuurile și preferă să ridice ziduri pentru comerț.

Practicile comerciale ale Chinei au stat la baza războiului comercial  al administrației Trump cu Beijingul. Litania nemulțumirilor include transferul forțat de tehnologie de la firme americane la firme naționale drept condiție de a face afaceri în China, intrări cibernetice în rețelele comerciale, furt de secrete comerciale, subvenții masive pentru întreprinderi de stat și abuzuri de proprietate intelectuală. Deci, cum ar trebui Statele Unite să răspundă provocărilor economice ale Chinei? Actorii de decizie politică  trebuie să accepte două adevăruri dure. În primul rând,comentează Boston Herald, ar trebui să înțeleagă că nu există o soluție peste noapte în ceea ce privește transformarea fundamentală a modelului economic al Chinei.

Problemele sunt multidimensionale și este nevoie de răbdare. Schimbarea va fi în mare parte determinată de Beijing, nu de Washington. Asta nu înseamnă că Washingtonul este neajutorat, dar recunoașterea limitelor statecraft-ului economic este importantă. În al doilea rând, tarifele sunt un instrument învechit – care se înving de sine însăși – extrem de inadecvat pentru provocările de astăzi. Consumatorii americani, nu exportatorii chinezi, plătesc mai mult pentru aceste tarife.  Între timp, China nu a făcut reforme semnificative la modelul său economic și, de fapt, depinde mai mult de întreprinderile de stat pentru a îndeplini obiectivele de cumpărare cuprinse în acordul “Prima fază”.

Protecționismul american nu va ajuta la gestionarea practicilor comerciale supărătoare cu Beijingul. Apoi, în loc să ducă un război de uzură la Organismul de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), așa cum a făcut-o în ultimii ani și, prin urmare, a subminat sistemul de soluționare a litigiilor într-un sens mai larg, Statele Unite ar trebui să formeze o mare coaliție de membri ai OMC care împărtășesc preocupările cu privire la practicile economice ale Chinei – și să formeze o dispută agresivă împotriva Beijingului. Pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare în afara Chinei în regiune, Statele Unite ar trebui să se alăture rapid Parteneriatului Trans-Pacific (TPP).

După ce administrația Trump a abandonat neînțelept TPP, celelalte țări au continuat acordul. Exportatorii americani se confruntă acum cu un tratament discriminatoriu pe piețele din Asia în creștere. Mai important, TPP a fost conceput pentru a servi drept bastion împotriva Chinei. În deceniile viitoare, relația dintre Statele Unite și China va fi în centrul atenției jocului de miză mare al geopoliticii. Vor exista fricțiuni inevitabile între cele două superputeri pe măsură ce acestea concurează pentru putere și influență. Dar politicile comerciale inteligente pot ajuta Washingtonul să fie cu un pas înainte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

  1. Punctele forte nu prea mai sint la americani .America singura ( chiar cu repatrierea productiei ) nu mai poate face fata . Asta de cind ( o smecherie de moment , la nivel de istorie 2-3 generatii ) au abolit etalonul aur al $ . De atunci , ( profitind de statutul ei si al $ , ) traieste pe datorie , cu un nivel de trai , mult peste posibilitatile reale . In `71 ( de fapt `69 Nixon si strategii lui de atunci ) America n-avea adversar ( in `45-`48 , 56% din PIB. ul mondial
    , in `69 doar 25 % dupa vinzarea a 20 000 de brevete si inventii Japoniei pe derizoria suma de 50 miliarde $ , suma enorma si multa aroganta , dar asta insemna excedentul Jaoniei pe 6 luni de zile ) dar s-a jucat cu `focul` , n-a tras invatamintele de rigoare si usor usor a inceput drama . Azi , nu doar ca are , dar are multi si puternici ( BRICS , intr-un viitor apropiat si UE ) care au sufocat-o . Si asta , datorita arogantei ei . Tara tinara , lipsita de diplomatie si aroganta la nivelul de insuportabil . Sint si armele bune la ceva pe o perioada scurta dar economia primeaza , ea face bugetul de impartit la popor nu speculatiile financiare si tepile date bugetului de multinationalele , apatride , fara mama , fara tata , doar cu stapini lacomi si fara scrupule . Si ata , datorita faptului ca din BRICS , cel putin Rusia si China au reusit sa pastreze echilibrul dintr-e munca adevarata si nivel de trai .Evreii , capitalisti de la aparitie , in chibuturi au aplicat COMUNISMUL si au rezolvat-o cu teoriile lui . Nu sint pro-comunism dar realitatea asta este ca ne place sau nu .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger