AcasăRecomandariExploziile de la Beirut - accident sau atac cu bombă? Israelul și-a...

Exploziile de la Beirut – accident sau atac cu bombă? Israelul și-a plasat Armata în stare de alertă!

Două explozii uriașe au cutremurat, la propriu și la figurat, Orientul Mijlociu. Beirutul a fost ținta unui atac armat fără precedent, asta e clar, zic mulți experți internaționali, deși sunt și voci care merg pe explicațiile oficiale – un nefericit accident produs în port, în urma căruia mii de tone de amoniu au sărit în aer. Unul dintre cei care nu înghit gălușca propagandistă este chiar Donald Trump: „Am vorbit cu generalii mei și ei mi-au spus că a fost o bombă!”. Fără alte comentarii, un mesaj scurt și concis transmis… cui? Păi, evident, atacatorilor, ceva în genul „Hei, știu că ați fost voi!”.

Întrebarea care se pune nu este „Cine are de câștigat”, ci mai degrabă „Cine avea de pierdut” de pe urma situației „amorțite” din regiune. Iar de aici încolo răsar interesele Israelului, despre care toate lumea știe că abia ce așteaptă să finalizeze (de fapt, nici nu a început încă!) anexarea Văii Iordanului și a Ierusalimului de Est. În plus, multe voci zic că Tel Avivul a vrut să transmită un mesaj ferm dușmanilor din Orientul Mijlociu, prin care și-a arătat forța militară. Distrugând două baze Hezbollah (variantă vehiculată în mediile arabe) din Beirut, „Bibi” Netanyahu le-a arătat, de fapt, iranienilor de ce este capabilă armata sa.

Cert este că miercuri dimineață, directorul unui spital din nordul Israelului a făcut apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a răniţilor de pe urma exploziilor de marţi. Vorbind în arabă la postul de radio al Armatei israeliene, doctorul Masad Brahoum, şeful Centrului Medical Galileea, din Nahayira, a spus: „Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg”.
Cum Israelul nu are relaţii diplomatice de niciun fel cu Libanul, răspunsul Beirutului a fost cel așteptat: „Nu primim ajutoare de la un stat inamic”.

Netanyahu și-a plasat armata în stare de alertă

Între timp, dorind să preîntâmpine orice eventuală ripostă, premierul Benjamin Netanyahu a ordonat Israelian Defence Forces să intre în stare de alertă.

Trupele militare evreiești sunt pregătite de orice scenariu, dau asigurări Netanyahu și Gantz (ministrul Apărării), dar Occidentul se teme că, de fapt, scenariul ar putea fi reprezentat de invadarea coloniilor palestiniene…

Nitratul de amoniu, folosit și la confecționarea de bombe

Aruncată pe piață drept variantă pentru exploziile din Beirut, nitratul de amoniu se prezintă sub formă de praf sau granule albe, fără miros, şi este utilizat în principal pentru producerea de îngrăşăminte chimice. Cumpărat de regulă în vrac sau cu sacii de agricultori, nitratul de amoniu „nu este un combustibil uşor de detonat”, după cum a explicat Jimmie Oxley, profesoară de Chimie la Universitatea din Rhode Island.

Însă, nitratul de amoniu poate fi folosit şi la confecţionarea de bombe. La 19 aprilie 1995, Timothy McVeigh a detonat o bombă, la care folosise două tone de îngrăşământ, în faţa unei clădiri federale din Oklahoma City, omorând 168 de oameni.


author avatar
Nicholas Cezar Redactor
657 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deliberat atac prin simpatie. Daca se ajunge prin explozii incendiare sau foc la o temperatura de 300 grade C acest nitrat explodeaza tot odata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger