AcasăSOCIALRomânia, cea mai periculoasă țară pentru pietoni! Număr șocant de morți în...

România, cea mai periculoasă țară pentru pietoni! Număr șocant de morți în accidentele rutiere!

România înregistrează atât cel mai mare număr total de decese cauzate de trafic, cât și cea mai mare rată de deces pentru pietoni din întreaga Uniune Europeană, potrivit unui raport recent al Eurostat. Cel mai periculos drum din România este E 85.

Decesul pietonal e în topul tuturor categoriilor de participanți la trafic, inclusiv cel al șoferilor și al pasagerilor.

„Viteza este criminalul rutier absolut”, a declarat pentru CGTN Europa expertul în siguranță rutieră, Ilie Bricicaru. „În România, majoritatea drumurilor care traversează țara trec prin orașe mici, comune și sate”. „Fără intersecții foarte aglomerate, semafoare sau blocări în trafic, cum ați găsi într-un oraș mare, viteza rutieră este menținută peste limita, crescând frecvența și severitatea accidentelor – în special printre pietonii locali” a adăugat el.

Construirea drumurilor care ocolesc localitățiile este costisitoare. România are unul dintre cele mai scurte sisteme de autostrăzi din Europa, iar țara a avut o notorietate lentă în extinderea sistemului, cu doar câțiva kilometri noi deschisi în fiecare an. Limitarea vitezei în așezările liniare răspândite de-a lungul drumurilor este cea mai bună modalitate de a reduce rapid accidentele, consideră Bricicaru.

„O infrastructură rutieră sigură are nevoie de controlul vitezei atât la intrarea, cât și la ieșirea din zona rezidențială”, explică el. „De asemenea, are nevoie de obstacole care să-i facă pe șoferi să încetinească: sensuri giratorii, refugii pentru pietoni, treceri pentru pietoni bine proiectate, benzi pe stânga.” Bricicaru observă că, dincolo de lipsa autostrăzilor, România are o lipsă a trotuarelor și a semnelor de circulație care sunt cruciale pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.

Forumul Economic Mondial a clasat drumurile României drept cele mai grave din Uniunea Europeană. În ultimii ani, multe proiecte au fost afectate de scandalurile de corupție, chiar și drumurile recent construite necesitând reparații imediate din cauza controlului calității și ale materialelor utilizate.

Cel mai periculos drum din țară, DN2 / E85, care merge din București spre nord-estul țării, a înregistrat anul trecut peste o duzină de victime.

Ovidiu Barbier, șeful companiei finanțate de guvern, responsabil cu dezvoltarea și să menținerea sistemului de autostrăzi din România, a declarat că implementează un set de măsuri pentru creșterea siguranței rutiere. „În caz de impact, un sistem de bariere de rulare pentru a distribui uniform impactul va acționa ca un amortizor mai bun decât clasicele balustrade din oțel. Ne vom concentra, de asemenea, pe îmbunătățirea iluminării stradale, precum și pe crearea de sensuri giratorii pentru a reduce viteza în zonele rutiere predispuse la accidente „, a declarat Barbier pentru CGTN Europe.

Companiile de asigurări auto, pe de altă parte, promovează abilitățile de conducere mai bune ca o modalitate de a reduce accidentele rutiere.

„În fiecare an, oferim cursanților lecții de conducere defensivă „, a declarat Asociația Națională a Companiilor de Asigurări din România pentru CGTN Europe. „Credem că șoferii începători trebuie să fie pregătiți din timp pentru riscurile viitoare. De asemenea, susținem educația în domeniul siguranței rutiere, aceasta fiind una dintre principalele strategii de prevenire a accidentelor.”

În iunie 2020, site-ul oficial al Uniunii Europene a publicat un tabel din care reiese că România a fost, anul trecut, țara cu numărul cel mai mare de decese provocate de accidentele rutiere, la milionul de locuitori: 96.

Pe măsură ce economiile din regiune se concentrează mai mult pe exporturi, infrastructura eșuată a României pare să coste atât viața, cât și banii.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger