Rusia are în vedere reducerea cheltuielilor militare, în contextul în care criza pandemiei și prețul scăzut al petrolului i-au afectat economia.
În documentul publicat de Ministerul rus de Finanțe se propune diminuarea cheltuielilor de stat cu apărarea cu 5% între 2021 şi 2023. Propunerea include și o micșorare cu 10% a bugetului pentru sistemul judiciar, serviciul datoriei externe a Rusiei şi a salariilor pentru funcţionarii publici. În 2018, Rusia a scăzut cu 3,5% cheltuielile militare, dar a revenit anul trecut pe locul patru în clasamentul celor mai mari cheltuitori militari, cu 4,5% până la 65,1 miliarde de dolari.
O sumă echivalentă cu 3,9% din Produsul Intern Brut al Rusiei. Cifrele exacte privind cheltuielile militare sunt considerate un secret de stat în Rusia însă în 2018 Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20.000 de miliarde de ruble (282 miliarde de dolari) au fost alocate pentru construcţia de infrastructuri militare potrivit unui nou program de armament pentru perioada 2018-2027, potrivit Reuters. Banca Mondială se aşteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 6% în acest an. Între timp, președintele Vladimir Putin a anunțat un progam de reducere a sărăciei în Rusia, până în 2030 – un obiectiv stabilit la realegerea sa, în 2018. De asemenea, în decretul publicat de Kremlin, se stabilește ”asigurărea unei creşteri durabile a populaţiei” şi ”creşterea speranţei de viaţă la 78 de ani”.
Rusia are destule resurse energetice cat sa aibe o armata puternica.