AcasăDIVERSECercetătorii de la Măgurele scriu din nou istorie. Ce performanță de excepție...

Cercetătorii de la Măgurele scriu din nou istorie. Ce performanță de excepție au reușit

Magurele

Realizare ştiinţifică de excepţie a unei echipe internaţionale de cercetători din România, Japonia, Italia şi Germania în domeniul fizicii nucleare.

Echipa condusă de un cercetător suedez angajat al Centrului ELI-NP de la Măgurele confirmă experimental, prin măsurători extrem de precise, existența unei forme foarte rare a radioactivității gama a nucleelor.

Rezultate inițiale, publicate în urmă cu cinci ani în revista Nature de către o echipă a Institutului pentru Fizică Nucleară al Universității Tehnice din Darmstadt, Germania, au fost acum confirmate de echipa internațională și au apărut în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications, potrivit Radio România Cultural.

 „Experimentul este unul extrem de sofisticat ,care testează o ipoteză teoretică și apoi confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.

Echipa de cercetători este formată din: P.-A. Söderström, L. Capponi, E. Açıksöz, T. Otsuka, N. Tsoneva, Y. Tsunoda, D. L. Balabanski, N. Pietralla, G. L. Guardo, D. Lattuada, H. Lenske, C. Matei, D. Nichita, A. Pappalardo & T. Petruse).

Cel mai puternic laser din lume, la Măgurele

Proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI–NP), cunoscut în România ca „Laserul de la Măgurele”, este un laser de o foarte mare intensitate, „primul laser de 10 petawati din lume”, potrivit profesorului Zamfir. Este vorba de construcția a două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10PW și a celui mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.

ELI–NP este cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia. Laserul va favoriza cercetări în domeniul fizicii fundamentale, al fizicii nucleare și astrofizicii, științei materialelor, managementului materialelor nucleare și științelor vieții.

author avatar
Andreea Vlad
558 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta arata apartenenta noastra la Univers. Deoarece suntem lumina iar radiațiile gama provin din Cosmos. Va mai amintiti cand le spunea Iisus la ucenici ca Voi nu sunteti de aici, iar ei plezneau masaua fara sa priceapă nimic?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger