AcasăNewsDupă Germania, o altă țară ne fură „căpșunarii”. Avioane cu muncitori români...

După Germania, o altă țară ne fură „căpșunarii”. Avioane cu muncitori români au decolat spre Anglia

Truditori pe ogoare străine

Occidentul își revine încet-încet după pandemia de Covid-19 cu mână de lucru din Europa de Est. Iar când vine vorba de munca de jos, românii sar din rând ca mingile de ping-pong!

Truditori pe ogoare străine

După Germania, o altă țară din Vest ne fură mâna de lucru, nu că aici s-ar fi spetit cu munca… Marea Britanie a dat drumul la treabă în agricultură, anunță Yahoo Finance. Joi, 16 aprilie, un prim avion cu 150 de români din Iași a aterizat la Stansted. După o acomodare de câteva minute, „fermierii” din Moldova au luat drumul culturilor de fructe și legume, intrând direct în pâine, cum se spune.

Fermierii britanici au avertizat recent că recoltele ar putea fi lăsate să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est. Restricțiile de călătorie datorate blocării coronavirusului au făcut ca majoritatea muncitorilor să rămână acasă. Astfel, britanicii au lansat o acțiune de recrutare, solicitând lucrătorilor locali să se alăture pentru a preveni risipirea de milioane de tone de fructe și legume. Cu toate acestea, rămân motive de îngrijorare că nu vor putea satisface cererea din ferme.

Unul dintre cei mai mari producători de alimente proaspete din Marea Britanie, G’s Fresh, cu sediul în Cambridgeshire, a confirmat că a ocupat două din cele șase zboruri care transportau muncitori din din România.

Derek Wilkinson, directorul general al diviziei Sandfield Farms de la G’s Fresh, a precizat că cei 150 de români au fost duși cu autobuzul către fermele din East Anglia pentru a culege salată.

O afacere de acest nivel are are nevoie de 3.000 de lucrători sezonieri, mai ales la  începutul recoltei de ceapă mazăre și fasole, în lunile mai  iunie. În acest sezon, Marea Britanie are nevoie de 70.000 de muncitori agricoli.

Air Charter Service, o firmă private, a adus alți 1000 de muncitori din România și Bulgaria pentru culesul legumelor din Germania.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
617 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger