Situația pandemică în România este sub control! Cel puțin așa ar reieși din ordinul ministrului Sănătății care ridică prohibiția la exportul de biocide, adică produsele folosite la dezinfecția spitalelor și a spațiilor publice. Mai mult, de ieri, Guvernul a decis să reînceapă și exporturile de medicamente, altele decât cele pentru Covid-19.

Din țară cu deficit major de substanțe dezinfectante, România s-a transformat, peste noapte, în exportator pentru țările care au nevoie. Guvernul a decis, prin Ministerul Sănătății, să ridice restricția la exporturile de biocide, în condițiile în care spitalele românești se confruntă cu un nivel apocaliptic de contaminare cu virusul pandemic. O măsură luată în timp ce cadrele medicale cad răpuse de boală, într-un număr înfricoșător. Și asta pentru că au fost trimise să lupte pe front cu mâinile goale, infectând, la rândul lor bolnavi și bătrâni cu sistemul imunitar deteriorat și, mai grav, infectând nou-născuți și lăuze, din cauza unei încăpățânări criminale a Guvernului, care a interzis testările medicilor, asistentelor și infirmierelor. ”Articolul 1 din Ordinul ministrului sănătății nr. 499/2020 se modifică și va avea următorul cuprins: alin 1): Se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României, pe perioada pandemiei, a materiilor prime utilizate la fabricarea produselor biocide TP1 și TP2, precum și a produselor biocide TP1 și TP2, definite conform Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide.(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), sunt permise livrările în afara teritoriului României a materiilor prime fabricate în România către acei parteneri comerciali cu sediul în afara României cu care operatorul economic român are în derulare un contract de vânzare-cumpărare valabil încheiat, precum și materiile prime care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României. În cazul produselor biocide prevăzute la alin. (1), producătorul va prezenta la vamă:a) o copie tradusă într-o limbă de circulație internațională a licenței/certificatului/autorizației de funcționare pentru partenerul comercial cu sediul în afara teritoriului României;b) o declarație pe propria răspundere conform căreia produsele biocide livrate nu sunt destinate pieței din România, nu sunt destinate exportului paralel și au ca destinație finală țara menționată în documentele de livrare”, se arată în Ordinul nr.568/2020, publicat în Monitorul Oficial.
Export de medicamente, dispozitive medicale și medici
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că pregătește și alte ordine prin care să se permită exportul de medicamente și dispozitive medicale. Acesta a afirmat că, în conformitate cu Comisia Europeană, trebuie să relaxeze materia primă care nu este folosită în tratarea Covid-19, pentru a asigura preluarea medicamentelor atunci când avem cantitate suficientă. Mai mult, o aeronavă cu 15 cadre medicale din România, zece medici și cinci asistente medicale, a decolat deja spre Italia, pentru a sprijini zonele afectate de coronavirus. În ce privește exportul de medicamente și dispozitive medicale, este foarte posibil ca multe dintre acestea să fie în exces, având în vedere faptul că, de la decretarea stării de urgență, românilor care nu se aflau în pericol de moarte imediată, le-a fost interzis accesul în spitale și la tratament. În acest mod, Guvernul a reușit ”performanța” de a transforma cazuri tratabile în cazuri cu risc sever de mortalitate, aruncând în haos întreg sistemul de sănătate. În cazul medicilor și asistentelor, decizia ar fi, cu siguranță, justificată, având în vedere că multe spitale, chiar și cele de boli infecțioase, nu au niciun fel de activitate, așteptând vârful pandemiei anunțat de Guvern, care tot întârzie să apară.