AcasăNewsPutin bagă Rusia în carantină și punctează în Italia

Putin bagă Rusia în carantină și punctează în Italia

Guvernul rus a propus extinderea la întreaga ţară a carantinei obligatorii aplicată de capitala Moscova, efortul de a opri răspândirea coronavirusului reprezentând “o continuare logică a președintelui Vladimir Putin”. Dar și noi oportunități pentru regimul de la Kremlin.

 

„Cer guvernatorilor regiunilor Rusiei să ia notă de această măsură şi să studieze aplicarea ei în teritoriile lor”, a declarat premierul Mihail Mişustin. Autorităţile din Moscova au anunţat o carantină parţială începând de duminică şi le-au cerut rezidenţilor să stea acasă de luni în contextul în care numărul cazurilor recenzate oficial în capitala Rusiei a trecut de 1.000.

Pe de altă parte, 85% dintre bolnavii de COVID-19 diagnosticaţi în Moscova au mai puţin de 65 de ani , iar autoritățile au  prins și amendat sute de persoane care au încălcat carantina sau izolarea folosind tehnologii de recunoaștere facială și sistemul de supraveghere, cu 170.000 de camere. Un arsenal eficient, însă pandemia de coronavirus a însemnat și o mare lovitură de imagine pentru Putin pe plan extern, filmările cu zeci de camioane rusești trimise în ajutor în Italia au fost speculate din plin de propaganda Moscovei (pe scurt, sprijinim o țară  în timp ce UE este paralizată) în același registru în care China s-a prezentat într-o lumină avantajoasă de putere care luptă împotriva COVID-19 într-o Europă incapabilă să ia măsuri eficiente. De altfel Franța va cumpăra echipamente medicale din China (inclusiv 600 de milioane de măști de protecție !) și le va aduce în țară  printr-un “pod aerian” asigurat de avioane rusești Antonov, o operațiune-gigant care va dura două săptămâni. Rusia caută în Uniunea Europeană- afectată de epidemie, nu-i așa? – ce caută și în Siria, adică dezechilibrarea regiunii și arătatul degetului mijlociu către Occident, iar slăbita Italie este veriga slabă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
436 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai puncteaza La Stampa care spune:
    La Stampa: 80% din ajutorul dat Italiei de Rusia pentru a combate coronavirusul e ”inutil”
    Apoi vreau sa le spun italienilor conversatia domnului Petre Tutea ministrul economiei si domnul Molotov ministrul de externe al Rusiei in vizita la Moscova dupa anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nd. La 23 august 1940.
    -Domnule Molotov, va rugam sa spuneti trupelor ruse sa se retraga din Basarabia.
    Domnul Molotov vizibil iritat si usor arogant spune:
    -Domnule ministru, trupele ruse cand ajung undeva nu mai au prostul obocei sa si plece. Ce inghite Mama Rusie inghite sigur si digera…
    La care Petrica al nostru se intoarce catre ministrul de externe roman si ai spune:
    -Atunci draga propun sa nu li se faca rau, sa le dam un vomitiv…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger