AcasăNewsȚara de origine a cărnii din mezeluri, obligatoriu pe etichetă

Țara de origine a cărnii din mezeluri, obligatoriu pe etichetă

Numele statului din care provine ingredientul principal al produselor alimentare va trebui inscripționat pe etichetă. Prevederea se regăsește în Regulamentul UE 1169, care va trebui aplicat de la 1 aprilie 2020 pe teritoriul Uniunii Europene.

Obligativitatea înscrierii pe etichetele produselor din carne a țării de origine a materiei prime principale folosită la fabricare va constitui un mare avantaj atât pentru producători români, cât, mai ales, pentru consumatorii din țara noastră. ”Este foarte important pentru consumatori ca să poată decide în cunoștință de cauză atunci când cumpără un produs, pentru că de foarte multe ori cumpărai, de exemplu, Salam de Sibiu făcut la Bacău cu carne provenită din Polonia sau din Ucraina. Și de multe ori, cei care doresc produse românești vor cu adevărat produse românești, inclusiv ingredientele. Sunt multe mesaje care spun că produsele sunt făcute doar cu lapte dintr-o anumită zonă geografică, și atunci consumatorul trebuie să fie sigur că este așa și că nu sunt doar mesaje înșelătoare. În România, de foarte multe ori, când te duci la piață și cumperi roșii românești, dacă te uiți mai atent pe cutii vezi că sunt din Turcia sau din alte părți, le vând într-o perioadă în care ar fi dubios să fie din România. Mai sunt și acele produse tradiționale care adeseori sunt făcute industrial și nu în ultimul rând acel mesaj de genul – făcut din inima Ardealului, din inima Moldovei, făcut cu mare drag în Dobrogea – și cu ingrediente din alte țări. Este bine că apare acest regulament, noi am militat de 7 ani pentru o informare corectă și transparentă a consumatorilor. România importă carne de porc în proporție de 80% și atunci cum mai este produsul românesc? Sau laptele, care se importă și el, și atunci, datorită acestui regulament, produsele lactate vor avea eticheta gen telemea românească cu lapte din Polonia. Important este ca autoritățile să-și facă treaba și să facă monitorizarea și controlul cu adevărat în zona lanțului de fabricație”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele Asociației Consumatorilor Infocons.

Produsele românești devin o raritate

Având în vedere că marea majoritate a producătorilor folosesc ingrediente din import numărul produselor sută la sută românești va fi extrem de scăzut. Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză. Articolul urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită. Potrivit noilor reglementări, eticheta trebuie să indice țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar, putând fi folosite indicații de genul „din UE”, „din afara UE” sau „din UE și din afara UE” sau regiunea sau orice altă zonă geografică aflată fie în mai multe state membre, fie în țări terțe, dacă este definită ca atare în dreptul public internațional sau este bine înțeleasă de consumatorul mediu, cu un nivel de informare normal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
735 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger