AcasăNewsBombă! ANSVSA, acuzată că a sabotat 12 ani peștele românesc

Bombă! ANSVSA, acuzată că a sabotat 12 ani peștele românesc

Peștele proaspăt, din producția românească, a fost scos de pe piață

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)este considerată a fi groparul industriei piscicole românești. Instituția a menținut ilegal timp de 12 ani interdicția de a vinde pește românesc mai vechi de 48 de ore, în timp ce străinii îl puteau ține în galantar 21 de zile.

Peștele proaspăt din producția românească a fost scos de pe piață

Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, zburat de la conducerea instituției de prim-ministrul Ludovic Orban, a făcut publice informațiile referitoare la incompetența și corupția de la ANSVSA. Instituția este acuzată că ar fi menținut în afara legii un ordin restrictiv la adresa vânzării peștelui românesc pe piața internă pentru a favoriza importurile. ”ANSVSA a anulat ordinul 100 din 2004, privind comercializarea peștelui autohton, abia după intervenția mea fermă și brutală. Timp de 15 ani peștele românesc avea voie să stea pe raft doar 48 de ore, iar peștele de import sau tranzacționat intracomunitar putea să stea până la 21 de zile. Întrebarea mea este  -a trebuit să ne bubuim ca instituții pentru a ne da seama că acest lucru a făcut ca românul să nu mănânce decât pește din import refrigerat, nu proaspăt, pentru că 5 zile face pe drum, din Italia, Spania, Franța, cum mai poate fi el la fel de proaspăt ca un păstrăv românesc venit într-o zi din apă până pe raft? Multe dintre instituții sunt bolnave, nu știu neapărat dacă sunt în metastază, dar cred eu că un tratament brutal cu un duș nu neapărat cu apă rece, ci cu apă fierbinte și după aia rece, va face să ne revenim.Abia în mai anul acesta au anulat ordinul, după acțiunea mea cu peștele de la Carrefour Constanța și în urma intervențiilor și corespondenței noastre poate prea abrupte față de cum erau ei obișnuiți. Dar a fost o șansă dată consumatorilor români de a mânca pește cu adevărat proaspăt. Mă întrebau diverși indivizi la vremea respectivă dacă am vreo baltă în proprietate și vreau să vând peștele și le-am spus că nu am baltă, dar am în spate câteva mii de pescari români care întreabă de cenu pot vinde produse proaspete. Este incredibil ce s-a întâmplat, am o adresă a unui Bulă din ANSVSA, nu-i mai știu numele, în care explică faptul că ordinul acesta ar fi trebuit anulat și nu ar mai fi trebuit să-și producă efectele din cauza faptului că,de când am intrat în UE, ne supunem regulamentelor europene. Păi, băi Bulă, dacă trebuia anulat de voi printr-o semnătură trebuia să vină Horia Constantinescu să-ți atragă atenția după 12 ani că trebuie să anulezi actul caduc? Și nici astăzi nu știu dacă au aplicat ordinul știind că nu trebuia aplicat că lucrurile au fost coordonate special și mă gândesc eu, ca un mitocan ce sunt, nu cumva este mai ușor să te înțelegi cu 10 importatori decât cu 5.000 de pescari?”, ne-a declarat Horia Constantinescu, fostul președinte al ANPC.

Înțelegeri cu marii retaileri

Românii consumă, de ani de zile, pește congelat care prezintă deteriorări masive, vinovată pentru acest lucru fiind considerată tot Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care nu a impus marilor lanțuri de magazine să respecte legea, susține fostul președinte al ANPC. ”Tot peștele achiziționat care nu putea fi vândut ca refrigerat era congelat în condițiile în care noi interzicem comercianților să facă acest lucru. Noi nu-i lăsăm să schimbe starea termică pentru că prejudiciază textura, scrie în cursurile de chimie alimentară că, atunci când congelezi lent un produs, acesta dezvoltă așchii mari de gheață care secționează fibra, pierzându-și proprietățile. În schimb, congelarea rapidă dezvoltă instantaneu așchii mici de gheață în interiorul celulelor, criogenându-l fără a-i deteriora textura. Păi dacă am învățat eu acest lucru, care sunt jurist, cei de la ANSVSA au uitat-o? Întreb și eu pentru un prieten. Abia după controalele ANPC marii retaileri și-au achiziționat sisteme de congelare rapidă, dar după niște ani buni în care au avut voie să facă altceva printr-o înțelegere tacită cu ANSVSA. Dacă el are 14 zile termen de durabilitate minimală și nu s-a vândut în primele 10 și îl congelează într-a 11-a, nu cumva încalc tocmai regulamentul european care spune că produsele trebuie congelate rapid, fără întârzieri nejustificate? Și asta în condițiile în care ar fi putut fi congelat pe vapor, pentru că ei congelează peștele acolo, când îl descarcă, pentru a-l congela proaspăt. Europenii nu acceptă congelarea lui după 14 zile, dar iată că numai eu știu regulamentele astea”, a mai afirmat fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.098 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu este prima ,nici ultima instituție mizerabilă mai sunt multe.
    Este o rușine ,o cîrdășie cu inportatorii de peste congelat care e bun pentru pinguini atât.

  2. Jenant! Suntem inconjurati de sute de balti lacuri Delta Dunere Olt si Mare Neagra si ma duc iau sardine in ulei din Polonia si Ungaria pescuite in Atlantic…

  3. Uns cu toate alifiile șefulică Horia Constantinescu. Acum, că s-a dus pe făraș, începe să dea pe goarnă din ograda pe care a păstorit-o. Când era mare șef, cine îl ținea să spună astfel de probleme? Sictir!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger