AcasăNewsCresc pensiile polițiștilor

Cresc pensiile polițiștilor

Recalcularea pensiilor se va încheia în 2024

Polițiștii care au lucrat în MAI vor primi bani mai mulți la pensie. Sindicatele din sistem spun că se crease o inegalitate flagrantă între polițiștii pensionari, astfel că existau diferențe uriașe între veniturile celor care au prestat aceleași activități, în aceleași condiții.

Recalcularea pensiilor se va încheia în 2024

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a decis să repare inegalitățile din sistemul de apărare și ordine publică, care a creat mari nemulțumiri, în special în rândul polițiștilor. Astfel, potrivit unui proiect de lege inițat de ministrul Leș, pensiile celor care au lucrat în Ministerul de Interne vor fi majorate, în așa fel încât să se reducă semnificativ diferențele. ”Noi am propus de multă vreme repararea acestor nedreptăți. Sunt ofițeri de poliție care au pensie de 3.000 de lei și alții, care au ieșit recent din sistem, care au 15.000 de lei, pentru aceleași funcții și aceleași condiții. Chiar și între agenții de poliție pensionați sunt diferențe semnificative, unii au 1.700 de lei pensie, iar alții 4.000 de lei și chiar 5.000 de lei”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). La acordarea pensiilor militare de stat, după recalcularea acestora, s-a ajuns la încălcarea flagrantă a principiilor de bază, general aplicabile, principii stipulate în Legea privind pensiile militare de stat, susține inițiatorul proiectului legislativ. ”S-au creat falii adânci în statutul social al pensionarilor militari, care și-au desfășurat activitatea în aceleași condiții de grad, funcții și vechime, iar cuantumul pensiilor diferă foarte mult, uneori raportul fiind chiar peste 3/1”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Recalculările, de la 1 ianuarie 2020

Potrivit proiectului de lege, începând cu data de 1 ianuarie 2020, la cuantumul brut al pensiei de stat cuvenite sau aflate în plată până la data de 31.12.2019, pentru persoanele ale căror drepturi de pensie au fost deschise până la data de 14.09.2017, se aplică, o singură dat, un indice de corecție. Indicele va fi diferențiat, astfel că cei care s-au pensionat până în 1994 vor avea un indice de 1,30, pentru polițiștii pensionați între 1995 și 1999, indicele va fi de 1,25, pentru anii 2000-2004, 1,35, pentru 2005-2009, 1,15, iar pentru polițiștii care au ieșit la pensie între 2010 și septembrie 2017 se va aplica un indice de corecție de 1,00. Vestea proastă pentru polițiștii pensionari sau care se apropie de pensie este că actualizarea cuantumului pensiei militare ori de câte ori se majorează soldele de grad, soldele gradului profesional și salariile de funcție ale polițiștilor a fost amânată până în 2023.”Acest lucru a fost prevăzut în lege inițial, dar au prorogat inițial pentru 2022, acum văd că au dus-o în 2023. Ceea ce înseamnă că n-o să se întâmple. Este o lege făcută la în bătaie de joc”, ne-a mai precizat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.388 afisari

3 COMENTARII

  1. Ba Coarna, nu te mai lamenta ca un militian ce esti(desi militienii erau destepti si stiau munca specifica), fiindca la mitingul din 25 Octombrie nu te-am vazut !!!

  2. Mai bine i-ar reangaja pe foștii colegi, ca cei care au rămas în urma lor este vai de capul lor privind pregătirea profesionala. Ne batem cu pumnul în piept ca am angajat nu știu câte sute de civili, dar calitatea acestora este aproape de zero și nu mai spun câte femei care dacă se tipa borfașul la ele încep sa plângă. Domnilor este cea mai mare debandada in minister. Nu cred ca – și mai revine curând.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger