Rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei, un acord prin care cele două puteri, aliate cu Iranul, vor face jocurile în Orientul Mijlociu.
Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la Soci, pentru a discuta despre ofensiva Turciei din Siria, cu câteva ore înainte să iasă din vigoare un acord de încetare a focului la care ajunseseră milițiile kurde și guvernul lui Erdogan, pentru a da timp trupelor să se retragă din zona de graniță. Grupurile insurgente kurde şi-au anunţat retragerea din zona de securitate creată de Turcia în nordul Siriei, în condiţiile în care guvernul turc ameninţase cu reluarea ofensivei militare. Vor fi înlocuite de forţele militare ruso-turce care vor patrula de-a lungul nordului Siriei, de 440 de kilometri, o extindere a “zonei de siguranţă” solicitată iniţial de Ankara, ceea ce înseamnă ocuparea armată a teritoriului unei alte ţări. Ironic, Kremlinul acuză SUA că i-au trădat şi abandonat pe kurzii sirieni, îndemnându-i să se retragă de la frontiera cu Turcia, în conformitate cu acordul convenit în ajun între Moscova şi Ankara, sau în caz contrar vor fi striviţi de armata turcă. ‘ “Statele Unite au fost cel mai apropiat aliat al kurzilor în ultimii ani. Dar, într-un final, SUA i-au abandonat pe kurzi şi de facto i-au trădat. Acum preferă să-i lase pe kurzi la graniţă, forţându-i aproape să lupte împotriva turcilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Mare succes la frontiera dintre Turcia şi Siria. Zona de securitate a fost creată! Acordul de încetare a focului a fost respectat şi luptele au luat sfârşit iar kurzii sunt în siguranţă şi au lucrat foarte bine cu noi. Prizonierii Statului Islamic capturaţi se află siguranţă”, a transmis pe Twitter Donald Trump. Sunt cuvintele stupefiante ale unui preşedinte care şi-a stricat relaţiile cu cel mai mare aliat NATO(Turcia, care a anunţat ieri că poartă negocieri despre livrări suplimentare de sisteme de apărare antirachetă S-400 ruseşti) şi umilit acum de tandemul Putin-Erdogan după retragerea trupelor americane din Siria. La fel de obtuz, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spune că “încetarea luptelor din nordul Siriei oferă o şansă de pace”. Poate şansa Rusiei de a gestiona „cockteilul” exploziv al lumii musulmane din zonă- kurzi, turci, sirieni şi iranieni. Acordul între Moscova şi Ankara consolidează rolul Rusiei în Siria într-un moment în care influența Statelor Unite în regiune se diminuează, scrie Washington Post, în timp ce analiştii estimează că nicio acțiune militară a Turciei nu se va mai putea întâmpla de-acum încolo fără „binecuvântarea” Moscovei.
Radu Jacotă
Pai cred ca noua lor alianta o sa fie cu binecuvantarea Moscovei…
Deci dupa voi Donald a taiat curentu la Incirlik?…
Pronia divina ne-a aruncat zarurile ? 6,6 ? pacat ca avem politicieni stupizi. Cat conta un Titulescu un Ionica Bratianu un Maniu acum… doamne o Regina Maria un Cuza sau un Ferdinand sau un Carol1ul nu mai zic de Mihai Bravul sau de Vlad.