AcasăNewsRevoltă maximă! CFR a scumpit și abonamentele!

Revoltă maximă! CFR a scumpit și abonamentele!

Doar 39% din veniturile CFR sunt realizate din vânzările de bilete și abonamente

După majoarea prețurilor la bilete, făcută din condei prin săltarea tarifelor pentru locuri, CFR Călători a scumpit, pe șest, și abonamentele. Navetiștii, care constituie aproape jumătate din clienții CFR-ului, sunt extrem de revoltați, având în vedere că aceștia sunt nevoiți să călătorească în picioare și unii peste alții, din cauza condițiilor mizerabile oferite de companie.

Doar 39 din veniturile CFR sunt realizate din vânzările de bilete și abonamente

Abonamentele pe CFR s-au scumpit cu aproape 6%, astfel că un abonament pe o distanță de 60 de km care costa 294 de lei poate fi cumpărat acum cu 310 lei. Navetiștii s-au arătat extrem de indignați de această măsură absolut nejustificată, având în vedere că nu s-a schimbat nimic din condițiile groaznice în care călătoresc în fiecare zi. ”Trenurile sunt mai puține, cu doar două vagoane în care stăm în picioare înghesuiți. Este bătaie de joc. Nu este admisibil să scumpești abonamentele, când și-așa erau scumpe”, ne-a spus Georgeta Vasile, navetist CFR. Întrebat de ce a majorat prețul abonamentelor, directorul general al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, a aruncat pisica în curtea Autorității pentru Reformă Feroviară(ARF). ”S-a modificat legislația de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară și au schimbat numărul de călătorii luate în calcul, de la 21 la 22 de călătorii. S-a schimbat modalitatea de calcul la toți operatorii de transport feroviar”, a afirmat Dorobanțu. De cealaltă parte, reprezentanții ARF susțin că nu au nicio legătură cu scumpirile CFR și că ei acordă doar compensațiile de la bugetul de stat.

Peste 220 milioane de lei pe an, pentru studenți

Bugetul de stat a alocat pentru gratuitățile studenților 220 milioane de lei în 2018 și peste 235 milioane de lei în 2019, incluzând aici sumele estimate până la 31 decembrie 2019. Din totalul de peste 470 miliioane alocate anual pentru facilitățile de călătorie pe calea ferată, 51% reprezintă  biletele gratuite ale studenților, 30% reducerile și gratuitățile salariaților din sistemul feroviar și 19% alte categorii de gratuități. Un studiu al pieței feroviare de călători, realizat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pe anii 2016-2019, a arătat că CFR Călători a suferit o scădere semnificativă a  numărului călătorilor expediați în 2018  față  de  2017, în principal datorită lipsei de  material  rulant, corelat cu decizia conducerii  operatorului de a reduce numărului de trenuri  operate. Cea mai mare pondere a cheltuielilor companiei este reprezentată de salarii, în condițiile în care numărul angajaților CFR a crescut de la 12.536 în 2016, la 13.000 în 2019. Salariul mediu la CFR Călători a crescut și el de la 4.228 în 2016, la 5.773 în 2019. Costurile medii pe kilometru operat au înregistrat și ele creșteri substanțiale, de la 39,47 lei în 2016, la 52,43 în 2019.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
564 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger