AcasăNewsCum a golit Guvernul Dăncilă fondul de rezervă bugetară

Cum a golit Guvernul Dăncilă fondul de rezervă bugetară

Cea mai mare sumă, 25 milioane de lei, a primit Drobeta-Turnu Severin

Peste 61 de milioane de lei s-au evaporat din Fondul de rezervă bugetară, la doar o zi după căderea Guvernului Dăncilă. Banii au fost alocați în regim de urgență pentru șase orașe din țară, ai căror locuitori ar fi rămas fără căldură în iarnă, din cauza datoriilor acumulate la distribuitorii de energie termică.

Cea mai mare sumă 25 milioane de lei a primit Drobeta Turnu Severin

Probabil imediat după votarea moțiunii de cenzură în Parlament, Guvernul proaspăt demis s-a grăbit să golească Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura energia termică în această iarnă pentru 550.000 de locuitori. Primăriile orașelor Gheorgheni, Motru, Brad, Drobeta-Turnu Severin, Tulcea și Focșani se aflau în imposibilitatea de a găsi soluții pentru plata debitelor restante acumulate pentru furnizarea agentului termic. ”Potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului  nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, în situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale aprobă preţuri locale ale energiei termice facturate populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei. Totodată ,pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern publicată în Monutorul Oficial.

Locuitorii, datori vânduți la furnizorul de energie termică

La nivelul municipiului Motru, din județul Gorj, Societatea Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru – S.A., unicul producător şi distribuitor de energie termică şi apă caldă menajeră, se confruntă cu o situaţie foarte greu de redresat, aceasta înregistrând datorii mari către furnizorii de cărbune şi păcură. Suma totală neachitată de populație a ajuns aici la peste 21,5 milioane de lei. În solicitarea de ajutor financiar adresată Guvernului, autorităţile administraţiei publice locale din Motru arată că se confruntă cu o lipsă acută de fonduri cauzată de resursele insuficiente ale bugetelor proprii, ca urmare a nivelului scăzut de încasări, diminuarea plăților efectuate de către contribuabilii persoane juridice, situație ce care ca efect imposibilitatea asigurării finanțării nevoilor curente și investiționale. Totodată, situația energiei termice în municipiul Brad, din județul Hunedoara, este foarte dramatică, având în vedere că agentul termic se produce din păcură cu un preț de 766,46 lei/Gcal, tariful plătit de populație fiind de 223,60 lei/Gcal, iar restul sumei este suportată de bugetul local insuficient.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger