AcasăNewsBacşişul va fi trecut pe nota de plată

Bacşişul va fi trecut pe nota de plată

Reglementarea “tips” în România

Bacșișul pe care românii îl lasă în cluburi și restaurante rămâne opţional, însă va fi trecut pe nota de plată, probabil din această toamnă. O măsură, convenită de reprezentanţii industriei turismului cu ministrul de Finanţe, care ar urma să dubleze veniturile angajaţilor HORECA.

Reglementarea tips în România

„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori. Angajații vor avea venituri mai mari, transparente, și astfel vor accesa mai ușor credite. Sunt multe avantaje și pentru angajați, și pentru clienți, și pentru statul român”, spune Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines. „E o discuție pe care o avem de ceva timp cu mediul de afaceri. Legalizarea bacșișului este o practică europeană, nu știu dacă sunt maximum două țări care nu o implementează. (…) Vom acționa foarte rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar și apoi secundar, până la final de august am și anunțat. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță”, a precizat și ministrul Teodorovici. Dragoș Petrescu (  patronul lanțului de restaurante City Grill),a precizat că bacșișul, un gest benevol, va rămăne la fel, dar dacă un client se hotărăște să-l ofere, va fi fiscalizat la cererea acestuia. El a mai spus că în toată Comunitatea Europeană pe nota de plată există un spațiu gol în care clientul, dacă dorește, scrie ce bacșiș lasă. Nu vor fi două note de plată, ci un singur bon fiscal și o singură plată. „Astăzi, când se prezintă un ospătar la masă cu nota de plată, clientul nu are posibilitatea să lase bacșiș în situația în care plătește cu cardul bancar. Astăzi, mai mult de 50% din plățile din restaurante sau hotel se realizează cu cardul. Neexistând această reglementare, acest bacșiș nu putea fi acordat cu mijloace electronice de plată. După ce va fi reglementat, bacșișul va putea fi dat și cash, dar și cu cardul”, a explicat Petrescu. În România, bacșișul mediu în industria de restaurante este de 7,5%.

author avatar
Andrei Coman
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger