AcasăNewsBarna? Iohannis? Sau ce?

Barna? Iohannis? Sau ce?

Liderul USR e convins de victorie

Este tot mai limpede că finala competiției electorale pentru prezidențiale îi va avea ca protagoniști pe Barna și Iohannis. PSD nu mai intră în discuție, neavând niciun om pregătit care să ajungă până acolo. Pregătit nu în sensul de a fi o capacitate, ci identificat și instruit din timp. Degeaba se laudă social-democrații că oricine din partid ar face față competiției, în realitate nu există niciunul. Bătălia internă pentru desemnare, cu suita de interese meschine din spate,  este cu mult mai mare și mai importantă decât soarta României, de oful căreia, altminteri, plâng de mama focului. Ceea ce PSD face acum este doar figurație în cel mai prost film de pe piață.

Liderul <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagusr title=USR data wpil keyword link=linked>USR<a> e convins de victorie

În pofida siguranței pe care o afișează, Viorica Dăncilă știe că nu are șanse să intre în turul al doilea. Pur și simplu nu are suficienți susținători. Și, din câte se aude, nu ea va fi candidatul PSD, ci Eugen Teodorovici. E posibil să fie doar un zvon, dar, chiar și dacă nu ar fi, se schimbă cu ceva rezultatul? Nu.

Limba Matrix și Star Trek

Dan Barna este convins că va avea o evoluție fără de cusur, care îl va propulsa în fotoliul de la Cotroceni. Numai că, până acolo, va trebui să treacă un mare hop. Nu e vorba de discurs, ci de electorat. Cine îl votează? Dacă stai să socotești cu pixul în mână, ai să constați că lucrurile merg bine până la un punct. În marile orașe, rezultatele ar putea fi bune, căci grupările #rezist, #declic sau care or mai fi s-au coagulat cât de cât. Este însă un electorat instabil, care își poate modifica opțiunea în raport de oferta contracandidatului.

Președintele se teme de ajutorul PSD

De asemenea, nu este un electorat de profunzime, cu experiență, ci mai degrabă unul aventurier, care se răzgândește peste noapte. Nici în mediul rural nu e prea multă liniște. De organizare nici nu mai vorbim. Pomana de la referendum și europarlamentare, când s-a votat orbește, s-ar putea să nu se mai repete. Cine ar alege un președinte pe care nu îl cunoaște și care vorbește o limbă din care țăranul nu înțelege nimic?

Avantajul pantofilor bleu?

USR simte pericolul, dar asta nu-l împiedică să defileze cu victoria-n băț. Pe la spate, însă, deja a început să lanseze semnale discrete către electoratul PSD, mizând pe sprijinul acestuia de a vota împotriva lui Iohannis. Asrfel că încep să scoată în față toate împotrivirile acestuia la legile emise de PSD, toate șicanele făcute în timpul mandatului, toate tentativele lui de demola guvernările social-democrate, toate dezbinările și intrigile țesute la Cotroceni. Proastă socoteală, după mine.

Nici Teodorovici nu poate răsturna scorurile PSD

PSD nu a uitat lucrurile astea, dar, pe de altă parte, nu a uitat nici că USR a reacționat exemplar de fiecare dată când Iohannis a instigat la revoltă în stradă. PSD nu uită nici modul în care USR a transformat Parlamentul în bâlci, asociindu-se cu liberalii lui Ludovic Orban. Doar dacă sunt cu mintea scurtă social-democrații vor uita atacurile USR la adresa lor, a lui Dragnea sau a Vioricăi Dăncilă. Și atunci, cu ce e mai bun Barna? Doar pentru că are pantofi bleu și e leșinat după putere?

Negocieri despre nimic

Pe de altă parte, nici Iohannis nu stă pe roze. Și el afișează aceeași siguranță, deși știe că scorurile pe care mizează pot fi oricând răsturnate. Și-a îmblânzit discursul, nu-i mai solicită premierului demisia de trei ori pe zi și a devenit mai maleabil când a fost vorba de promulgarea legilor. Nu o spune deschis, e prea orgolios în simțiri și prea țanțoș în gândire ca să o facă, dar speră și el pe un ajutor venit din partea PSD. Nu știu dacă e inconștiență sau tupeul lui fără limite, pe care s-a gândit că n-ar fi rău să-l reactiveze.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagrares bogdan title=Rareș Bogdan data wpil keyword link=linked>Rareș Bogdan<a> același menestrel același gudurat

După ce declari, încă de la începutul mandatului, că PSD trebuie să dispară, acum mizezi pe ajutorul aceluiași PSD? După ce ai cerut ca guvernul să plece, fiind ba incompetent, ba inconștient, ai nevoie de sprijinul social-democraților pentru a te realege? Exceptând vacanțele prelungite, fâțâiala pe la Bruxelles și Strasbourg ca să îl vadă stăpânii, ce altceva a mai făcut Iohannis? Un Summit la Sibiu, în care se chinuia să bage și el capul în poză, dar pe care și l-a arogat ca pe un succes european repurtat de el? A uitat ca a doua zi s-a și aflat că întrunirea a avut un singur scop, acela de împărțire a funcțiilor în Uniunea Europeană? Pentru România, nimic. Ce a negociat pentru Rămânia după alegerile europarlamentare? Același nimic.

Cât e frică?

Rareș Bogdan și-a modificat și el discursul de susținere a lui Iohannis. Nu mai există trimiteri către PSD, doar câteva. Și alea palide. Susține orbește candidatura lui Iohannis căci, în fond, de acolo mănâncă. Nu o recunoaște, dar cred că se gândește că dacă pierde, președintele e terminat. Și când spun asta nu mă refer la confortul de lene și puturoșeală, ci la faptul că, dacă USR câștigă, s-ar putea să apară și deranjurile familiei Iohannis legate de niște dosare lăsate în coadă de pește. USR, nu mai este un secret, e nășit de SRI. Același SRI care i-a bătut apropouri lui Iohannis că dosarele alea se pot redeschide. De aici frica? De aici și miza?

author avatar
Valentin Boeru
2.249 afisari

10 COMENTARII

  1. Domn Boeru , vezi ca se poate fara tafna , jigniri si atac la persoana ? Doua sageti veninoase , ambele gogorite pentru prostit prostii : 1 . Dosarele scornite ale lui Iohannis lasate in coada de peste . 2. USR ( surprinzatore omiterea PLUS ) nasit de SRI . In rest , articol surprinzator de obiectiv ce reflecta fidel realitatea de pe scena politica si candidatii la prezidentiale , incepe sa se simta lipsa stimulentelor si dorinta de schimbare a macazului . Tot inainte !

  2. Pai daca avem SRI, SIE, STS, ce mai conteaza electoratul? Doar asa sa faca figuratie, sa se vada ingramadeala la urne?

  3. NU au cum sa castige niciunul,daca NU de implica SRI-ul si STS-ul!….clar….Parlamentul sa faca legi si sa vin scoase din jocul electoral aceste doua unitati militarizate!….buna la nu,singurii in UE,unde avem asa anomalie!….sigur ,din 89 si pana acum,procesul electoral a tot falsificat!..cu ajutorul acestor entitati militarizate!…avea dreptate VADIM TUDOR si ne mai miram ca santem „voi mama noastra”…..un pensionar,care in „89 NU credeam ca o sa ajungem aici,sa NE mancam intre noi!….sa nu nu vin ca fratii,ca pana in „89!….

    • Sri si Sts nu pot face mai mult de 10 %. Dar daca esti bara bara pot pune colacul peste pupaza.

  4. Don Diego de la Vega zis Zorro ( vulpe ) , te-ai incurcat in siretenie , las-o jos ca macane si nu poti pacali nici fraierii . Ti-a suflat Carmen Dan la urechiusa ( pana sa-si dea demisia ) ca trebuie sa scoatem paza armata de la sectiile de votare si softul sa nu mai fie gestionat de STS ? Vrei o unitate propedesista sub masca titulaturii de „independenta” gen Autoritatea Electorala Permanenta unde sefii institutiei sunt numiti politic iar ultimul sef , Daniel Barbu , este anchetat de DNA pentru acuzatii de coruptie ? De ce nu convine PSD-ului NUMARATOAREA ELECTRONICA CU CHEI DE VERIFICARE , nu cumva , daca totul este electronic , pesedeaua NU MAI POATE FURA ?

  5. Despre Johannis se știu multe, dar se spun puține, deoarece încă are un aparat de propagandă agresiv. Despre Barna? Stați liniștiți, în curând vor curge râuri de acuze la adresa lui. Va fi și el surprins de câte va afla. Vom vedea atunci dacă îi mai este de folos lanterna mobilului pentru a găsi drumul prin întunecimea faptelor sale. Cât privește un eventual tur doi între Johannis și Barna, pariu că unul din ei va fi ales cu un procent din cel mai mic procent de prezență la vot, undeva la 25-30%, cel al susținătorilor PDL și USR.

  6. Uniunea Salvați România, slogan de campanie, ?

    ,,Ș-așa Bârnă mare-avea,
    Și la toți o arăta,!”
    ,?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger