Dacă voi aţi luat sisteme S-400 de la ruşi, atunci ciuciu avioane de luptă americane F-35, cam ăsta e (aparent) mesajul lui Donald Trump către Ankara, numai că preşedintele american, imprevizibil ca un negustor, nu vorbeşte despre impunerea unor sancţiuni şi insistă asupra „bunelor relaţii” dintre SUA şi Turcia.

„Pentru că au un sistem antiaerian făcut în Rusia, acum nu mai pot să cumpere 100 de avioane. Nu cred că Lockheed( producătorul F-35) este foarte fericit. Este vorba de multe locuri de muncă. Eu sincer am avut mereu o relaţie foarte bună cu Erdogan. Ei (turcii) sunt într-o situaţie foarte dificilă. Sincer, aceasta este o situaţie foarte complexă”, a afirmat Trump. Un discurs evaziv, după ce Congresul american a îndemnat la sancţiuni împotriva Turciei în cazul în care nu renunţă la S-400, fiind şi exclusă din programul F-35, la care ţara aliat NATO participă. “Preşedintele este principala cauză a amânării. Nu doreşte să impună sancţiuni, în primul rând pentru că are o afinitate pentru Erdogan”, spune John Hanah, consilier la Fundaţia pentru Apărare şi Democraţie. Pe fază este şi Recep Erdogan, preşedintele turc a declarat că livrările de rachete ruseşti vor continua până în aprilie 2020, în pofida agitaţiei SUA, şi este convins că Trump nu va impune sancţiuni Turciei. Mai mult, Mark Esper, propus pentru postul de secretar american al apărării, vorbeşte despre “îndepărtarea” Turciei de NATO, un membru al Alianţei încă din anii 50, şi trimite Ankarei mesajul ”Puteţi avea fie S-400, fie F-35. Nu le puteţi avea pe amândouă”. „Sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare la adresa NATO. Nu este nevoie să provocăm tensiuni din cauza lor”, a reacţionat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Ba chiar sunt o ameninţare mortală, sistemul balistic poate fi o armă care schimbă jocurile geopolitice. Superior rivalilor occidentali şi americani, S-400 poate lansa atacuri rapide în stilul blitzkrieg în Europa de Est şi Centrală și apoi să deţină acest teritoriu sub protecţie aeriană (are radare împotriva avioanelor stealth, cum sunt F-22 şi F-35). Spaima NATO vine de pe urma unui scenariu simplu: dacă turcii operau pe F-35 alături de S-400, serviciile ruseşti luau potul cel mare –software-ul şi secretele tehnologice ale noului avion american „invizibil”. Dacă n-au şi făcut-o deja.
Polonia a anuntat ca ia vo 25.25 putem lua si noi. Oricum fabrica are de munca ani. Apoi om mai vedea… Uite poate mai luam noi 25.Cu siguranta cand o sa auda Polonia ce o sa faca? O sa ia si ea inca 25 de efuri. 25+25+25+25=100 buc.