La câteva ore după ce şi-a anunţat planul dur de restructurare la nivel mondial prin care va tăia 18.000 de locuri de muncă, Deutsche Bank a început “epurarea” în Londra şi New York. Angajaţi cu lacrimi în ochi, în timp ce îşi părăseau pentru ultima dată birourile – scenă ce aminteşte de prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în 2008, detonatorul celei mai mari crize financiare din istoria modernă.

Deutsche Bank are aproape 8000 de angajaţi în Marea Britanie şi 7000 doar în Londra – metropola este unul dintre centrele principale pentru tranzacţii şi investiţiile globale şi locul unde vor avea loc cele mai mari tăieri de personal. Salariaţii au început să părăsească clădirea băncii în jurul orei 10.00 dimineaţa, cu genţile în mâini, după ce au fost anunţaţi că propriile carduri de acces vor funcţiona până la ora 11.00. “Banca nu o duce bine, aşa că trebuie să facă ceva ca lucrurile să îşi revină”, a spus un angajat, în drum spre sediul din Great Winchester Street. Un alt salariat a mărturisit că a fost convocat de superiorii săi într-o sală de ședințe unde a fost informat despre demiterea sa și a fost invitat să-și golească biroul. Următoarele pe listă au fost echipele din New York, sute de angajaţi au fost chemați la cantina de la biroul Deutsche Bank de pe Wall Street pentru a-și auzi destinul. Oamenii au fost văzuţi plecând cu braţele pline cu plicuri mari albe.
Personalul barulului irlandez Full Shilling din apropiere aștepta ca cei concediaţi “să se adune” în incinta localului în următoarele ore. Suprimarea locurilor de muncă a început şi în Sydney, în timp ce un operator de capital din Hong Kong a declarat că „starea de spirit este sumbră”, deoarece „oamenii sunt chemaţi individual la şedinţe”, unde “cei de la Resurse Umane le dau un pachet, după care sunt rugaţi să părăsească incinta băncii”. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că vor avea loc concedieri şi în Germania.
Investitorii nu cred în redresare –declinul acţiunilor continuă
Deutsche Bank nu a reuşit să îşi revină după criza financiară din 2008, iar din cauza preţurilor acţiunilor în scădere, directorul executiv al companiei, Christian Sewing, a decis să închidă divizia care se ocupă de vânzări şi tranzacţii. După anunţul privind planul de restructurare de 7,4 miliarde de euro (8,29 miliarde de dolari), acţiunile DB au scăzut cu 12% la Bursa din Frankfurt. Marţi, titlurile înregistrau un declin de 5,2%, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, pentru că investitorii nu sunt convinşi că noul director general (Sewing a preluat funcţia în 2018) va redresa grupul german cu o istorie de 145 de ani. Capitalizarea bursieră a Deutsche Bank a ajuns la un sfert din cea de acum patru ani, valoarea ei actuală fiind de circa 15 miliarde de euro, iar analiştii estimează ca banca să încheie în pierdere anul în curs, mai ales că planul de restructurare va costa suplimentar aproximativ trei miliarde de euro. Deutsche Bank a suprimat şi anul trecut alte 6.000 de posturi.
Jos Germania !!!
Mai repede, mai repede !!!
In genunchi cu ea !!!!