AcasăNewsFMI consideră că euro nu-i îndeajuns de apreciat

FMI consideră că euro nu-i îndeajuns de apreciat

Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că Banca Centrală Europeană trebuie să mențină politica monetară relaxată, dezvăluie un document care anticipează conținutul raportului pe care forul îl va prezenta miniștrilor de finanțe din zona euro săptămâna viitoare.

FMI intenționează totodată să reia apelurile către Germania și către celelalte țări din zona euro care au excedent economic. Solicitarea vizează mărirea cheltuielilor acestor țări, în vreme ce Italia și celelalte state cu datorii majore vor fi îndemnate energic să implementeze reforme structurale pentru consolidarea fiscală, mai arată documentul analizat de Reuters. Aceste mișcări urmăresc aprecierea monedei euro, pe care FMI o socotește întrucâtva subevaluată.

Raportul anual al FMI va fi prezentat la reuniunea Eurogrup care va avea loc săptămâna viitoare în Luxemburg, dar principalele subiecte au fost deja discutate săptămâna aceasta cu reprezentanţii zonei euro. Prin acțiunile pe care le stimulează prin prezentarea raportului anual asupra celor 19 state, FMI dorește, totodată, să faciliteze  rebalansarea internă și externă a economiei spațiului în cauză.

De asemenea, până la sfârșitul zilei de joi, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să anunțe noi măsuri pentru a ajuta economia suferindă a zonei euro. În plus, BCE ar putea programa o nouă perioadă pentru acțiuni în acest sens către sfârșitul anului. Măsurile respective cuprind și operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO) pentru susţinerea creditării.

Recent, Banca Centrală Europeană şi-a redus semnificativ estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, din cauza acumulării riscurilor la adresa conjuncturii. În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% în acest an şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani. Conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primul trimestru al acestui an, în raport cu perioada similară a anului precedent.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger