AcasăNewsIsarescule, ROBOR a fost manipulat!

Isarescule, ROBOR a fost manipulat!

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s-a jucat cu ratele romanilor

Cum  ne-a tot ametit  atata vreme matusalemicul guvernator al BNR ca ROBOR-ul „nu are nimic” si cum a „garantat” el  ca „nu exista manipulare”! Sa vedem cu va drege busuiocul acum, dupa ce  raportul Comisiei economice din Senat spune ca ROBOR a fost manipulat, iar calcularea lui s-a dovedit a fi una aranjata. Asa merg lucrurile intr-o Romanie colonie a marilor banci –  dobanzile isi vad de treaba si urca din nou, ROBOR la 3 luni trece deja la 3,41%, cea mai ridicata valoare din ultimele 9 luni.

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s a jucat cu ratele romanilor

Concret, „ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotatii dovedindu-se a nu fi una transparenta, ci una aranjata”, a declarat seful Comisie economice a Senatului Daniel Zamfir. Comisia va propune demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si sanctionarea lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere al BNR. “Comisia economica a propus inca de pe 20 martie (de la prezentarea raportului partial) fie sa se decupleze ROBOR de la calculul dobanzilor creditelor in lei, fie sa se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice.

Bogdan Chiritoiu a actionat impotriva legii

Presedintele Consiliului Concurentei a actionat impotriva legii, cu rea credinta, si a determinat inchiderea acestei investigatii nesanctionand bancile, desi avea numeroase elemente care sa il duca la faptul ca ROBOR a fost manipulat. (…) „Avand in vedere concluziile formulate, Comisia a inaintat deja raportul anchetei Biroului permanent in vederea transmiterii catre presedintele Romaniei a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiritoiu din functia de presedinte al Consiliului Concurentei. Avand in vedere obiectivele Comisiei de ancheta parlamentara, Comisia economica nu are competenta de a se pronunta in legatura cu veridicitatea acuzatiilor referitoare la existenta unor angajati fictivi la Consiliul Concurentei. In sensul verificarii acestor acuzatii si aplicarii eventualelor sanctiuni, Comisia economica a sesizat deja Curtea de Conturi pentru a dispune acolo verificari”, a spus Zamfir.

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s a jucat cu ratele romanilor

O alta propunere a Comisiei se refera la refuzul prezentarii la audierile din Parlament, vizati sunt senatorul Florin Citu si angajati ai bancii centrale. “Dat fiind refuzul sistematic al senatorului Florin Citu de a participa, in calitate de fost trezorier al ING, la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigatia legata de Consiliul Concurentei, Comisia economica a decis sa propuna modificarea legii in sensul sanctionarii persoanelor citate care refuza audierea. Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteza, director al Directiei de Supraveghere a BNR, si al domnului Serban Matei, director al Directiei Relatii Internationale  a BNR, Comisia economica, industrii si servicii propune Biroului Permanent al Senatului sa transmita o solicitare Guvernatorului Mugur Isarescu privind sanctionarea corespunzatoare a celor doi angajati”, se arata in finalul raportului.

author avatar
Andrei Coman
2.084 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger