AcasăNewsING buzunareste la drumul mare

ING buzunareste la drumul mare

Avem o banca, nu conteaza numele ei. Si o teapa data la vreo 225.000 de clienti, carora le-a majorat substantial orice tranzactie efectuata cu cardul. Plus o amenda de pana in 5000 de euro pentru incidentul cu pricina (puneti dvs. ghilimelele la incident). Faptele s-au petrecut aici, prin Balcani, ca sa avem o imagine de ansamblu. Bun, sa mergem mai departe! Aceeasi banca, dar undeva mai la vest, prin Tarile de Jos, accepta sa achite – atentie! – spre un miliard de euro amenda doar ca sa puna capat unor puternice investigatii ce tindeau spre o unica solutie la dosar: acuze de finantare a terorismului si spalare de bani! Asta inseamna sa fii mafiot: platesti sanctiunile dintr-o tara cu banii luati de la fraierii din alta tara!

Dar mai bine sa vorbim despre ce s-a intamplat in Romania, ca asta ne preocupa pe noi, nu ce este pe la altii. Orice asemanare intre povestea de mai sus si relatarea care urmeaza e pura coincidenta, faptele vorbesc de la sine dincolo de interpretari personale.

Asadar, ING Bank a comis-o cam pe la inceputul lui octombrie, cand a dat iama prin conturile clientilor. Evident, nu institutia in sine, ci un soft a luat-o razna (cel mai probabil), operand oaresce modificari la cumparaturile efectuate, in sensul ca un leu platit a devenit doi, iar din doi s-au facut patru si tot astfel in continuare, pe principiul dublarii sumelor cheltuite.

„Cardurile au luat-o razna, ce mama dracului?!”, si-or fi zis multi clienti, surprinsi ca dinspre banca nema reactie, tacere de mormant, ca si cum nimic nu s-a intamplat. O, dar s-a intamplat si s-a intamplat pentru 225.000 de naivi, pardon, fraieri, iertare, am vrut sa zic romani care au crezut in marketingul ING!

Intervine ANPC, pazea!

In fine, o data rostogolit pe panta reclamatiilor, tavalugul plangerilor s-a oprit in curtea ANPC. Iar Protectia Consumatorului a intervenit in forta, da, ca un adevarat cavaler al dreptatii, aparatorul celor prostiti in fata, justitiarul poporului! ING s-a ales cu o amenda zdravana, de 20.000 de lei! Poate ca pare putin, dar a fost o amenda de nici 5000 de euro numai ca sa nu urle mapamondul ca in Romania guverneaza dictatura corectitudinii, instaurata de niste institutii obtuse, intransigente si neintelegatoare.

20.000 de lei pentru o m…e zdravana luata de 225.000 de clienti ai ING, ce intr-un banal weekend petrecut fie prin vacante, mall-uri ori restaurante s-au pomenit cu de doua ori mai multe cheltuieli decat efectuasera! 20.000 de lei este dovada evidenta ca Protectia Consumatorului ii protejeaza, intr-adevar, pe cetateni. Pfuuu, ANPC i-a spart pe olandejii lu’ Timmermans, sa moara tata, nu mai fac astia golanii prin tara noastra in vecii vecilor! Pe piete financiare, deja umbla vorba ca ING are bagajele la usa, de rusine vrea sa repete schema asta si-n Bulgaria.

Dupa opt bani nici nu te apleci

Nu sunt client ING, dar merg pe buna credinta a olandezilor; in fond si la urma urmei, pana la dovedirea contrariului, ei se bucura de prezumtia de nevinovatie, mai ales ca si-au spalat pacatul (macar partial) prin restituirea banilor ciorditi de pe cardurile clientilor. Totusi, nu-mi pot scoate din minte un tampit calcul matematic ce arata ca pentru fiecare card „praduit” ANPC a aplicat o amenda de 0,08 lei. 8 bani, mai exact, nici nu te apleci dupa ei pe strada!

Timmermans, spune drept, ti-ai bagat coada?

Stim ca Frans Timmermans iubeste Romania ca dracul tamaia, de aici si legatura ce se poate face cu povestea de mai sus. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene are meciul lui cu PSD, dar in acelasi timp cauta si sa-si faca o ampla campanie electorala in vederea alegerilor europarlamentare de anul viitor (tinteste scaunul lui Jean-Claude Juncker), iar atitudinea ANPC fata de ING poate fi interpretata si din perspectiva unor strategii politice la nivel inalt.

Oricat de putin credibile, astfel de speculatii raman in picioare atat timp cat o ipotetica fapta similara comisa intr-o tara ca Germania, Franta ori Anglia ar fi avut parte de pedepse mult mai mari.

Chiar asa, oare ce investigatii jurnalistice s-ar fi declansat prin mass-media occidentala daca ING ii buzunarea pe votantii lui Macron, sa zicem, ori atenta la depozitele simpatizantilor lui Merkel (aia putini, cati au mai ramas)? La noi, crucisatorul Tolontan vaneaza orice tinta care n-are pe spate semnul euro sau dolar. De clientii agentiilor de publicitate nu se atinge nimeni, se stie!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
865 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger