AcasăNewsTinerii europeni sunt atei

Tinerii europeni sunt atei

Papa Francisc pare sa predice in pustiu in Europa

Declinul practicii religioase si sentimentul apartenentei la o biserica devin din ce in ce mai accentuate pentru majoritatea tinerilor din Europa, potrivit unui studiu al Institutului catolic din Paris (ICP) si Universitatea catolica St Mary’s din Londra.

Papa Francisc pare sa predice in pustiu in Europa

Cele doua institutii au analizat religiozitatea tinerilor cu varste intre 16 si 29 de ani din 21 de tari europene si din Israel. Astfel, in 12 din aceste tari, majoritatea tinerilor s-au declarat „fara religie”. Si aceasta in tari precum Belgia si Olanda, unde sentimentul de apartenenta la o biserica este important.

Cehia e cap de afis

Institutul american Pew Research Center atrage si el atentia cu privire la declinul sentimentului de apartenenta la o religie, in special la ramurile crestinismului (catolici, protestanti, ortodocsi, anglicani). Chiar daca crestinii raman cel mai important grup religios in Europa, populatia lor nu va creste, contrar celei a musulmanilor care vor reprezenta 10% din populatia batranului continent pana in 2050. Republica Ceha are cea mai mare populatie de tineri (16-29 ani) care nu se identifica cu nici o religie: 91%. In Polonia, procentul este de 17%. Tineri care au declarat ca nu au nici o religie sunt majoritari in Republica Ceha, Estonia, Suedia, Olanda, Regatul Unit, Ungaria, Belgia, Franta, Danemarca, Finlanda, Norvegia si Spania.Studiul mai arata ca tinerii majoritatea tinerilor care se declara musulmani, in tarile luate in calcul, se afla in Franta (10%), Belgia (10%) si Austria (10%).Pe de alta parte, contrar studiilor anterioare, tinerii irlandezi se definesc majoritatea ca religiosi, catolici in special. Irlanda este si tara unde un tanar din zece declara ca asista regulat la o slujba relgioasa cel putin odata pe saptamana, in timp ce in tari ca Belgia, Lituania, Olanda si Austria, pana acum cu puternice traditii religioase, sentimentul de dezinteres fata de biserica a devenit pregnant.

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger