AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisStalin avea maini de femeie

Stalin avea maini de femeie

Plinio Apuleyo Mendoza (ziarist si diplomat, ambasador al Columbiei in Franta, Italia si Portugalia) este cel mai bun prieten al lui Gabriel Garcia Marquez.

Prietenul lui  Marquez din tinerete, prietenul din saracia pariziana, prietenul cu care citea Le Monde, la Les Deux Magots. Si asteptau amandoi, acolo, la Les Deux Magots, in cafeneaua unde ne-am inchipuit toti ca posteritatea intra in nota de plata, sa pice satrapii latini de peste Ocean, sustinuti „de politica nord-americana, solidara pana atunci cu toate dictaturile din America de Sud”. „Odria  cazuse in Peru, in 1956. Dupa un an, in Columbia cazuse Rojas Pinilla.” In 1957, Marquez si Mendoza (n-am luat cu mare entuziasm cartea „Gabo, scrisori si amintiri”, dar dupa zece pagini am zis, poate am exagerat, „RAO a facut o chestie remarcabila, prietenul lui Marquez scrie mai bine ca Marquez, asa ceva numai in Sud – America se poate inchipui!”) au fost la Moscova. „In mausoleul din Piata Rosie, Stalin parea inca viu. Adormit, dar viu. Adormit, dar de temut, cu lumina unei lampi ce-i dadea fetei, mustatii si parului o nuanta rosiatica si cu mainile surprinzator de delicate. A fost amanuntul care l-a impresionat pe Gabo. Multi ani mai tarziu va da acele maini dictatorulului sau din «Toamna Patriarhului».”

Dar sa lasam mainile si sa fim atenti la voci! La noi, barbatia are voce de femeie. Frica, pedeapsa si dictatura sunt substantivele feminine care au condus intotdeauna Romania. Aud zilnic, inclusiv la Antena 3, ca DNA e buna, sigur, mai gresesc unii zelosi din DNA, dar DNA e necesara. Si sunetul de bormasina e mozartian cand incerci sa dormi. L-ati vazut pe procurorul de la Ploiesti? Nu Portocala, alalalt. Daca dumnealui e bun, atunci trebuie eliberat si Visinescu. Pana imi va aparea textul, s-ar putea ca Visinescu sa plece la Scaraoschi. Nu-i pacat sa se iroseasca un talent ca Visinescu? Sa-l punem macar consilier, la DNA Ploiesti. In mod normal, acum ma vor izbi cu lozinci „oamenii cinstiti”. Aoleuuuu, ce imi mai place sa ma fac nepopular! Cine sunt oamenii cinstiti? Eu, tu, voi si alti ignorati. Ignorati, nu ignoranti. De fapt, si ignorati, si ignoranti. In Romania, ar ciordi si oamenii cinstiti, daca ar fi bagati in seama. Iar cel mai mult ar fura justitiarii, onestii declarativ. Mamaaaa, ce pofta de combinatii si ce lacomie ii furnica pe justitiari! Si de ce sunt ignorati oamenii cinstiti? Greeeeuuuuu, foarte greu raspuns! Pentru ca sunt neinteresanti. Nu sunt cinstiti, sunt anosti. Ganditi-va ca istoria se duce mai departe (si) prin statui.” Statuia Omului cinstit” nu s-a ridicat decat in Coreea de Nord. S-au mai facut, si prin URSS, si pe aici, grupuri statuare precum „Siderurgistii”, „Greva ceferistilor”, prostii din astea, dar unele executate cu talent, pentru ca, pana la urma, numai talentul conteaza.

Daca tot am rezolvat-o cu oamenii cinstiti, atunci sa luam si anticomunismul. In 1975, adica la 28 de ani de la abdicarea Regelui, nu-i mai asteptau pe americani nici macar detinutii politici, oameni care chiar au suferit. Azi, la 28 de ani dupa revolutie, unii inca mananca bors despre comunism. Regret ca o scriu, o fac pentru prima oara, dar tema era gata si in aprilie – mai ’90. In acea primavara, m-am dus in fiecare seara in Piata Universitatii. Acum imi dau seama ca am fost penibil. Daca eram asa de anticomunist si de curajos, de ce nu m-am manifestat cu un an inainte? Altii se indoapa si azi cu minciuna ca au fost foarte viteji. Se joaca, in 2018, da, in 2018, de-a Corneliu Coposu ori de-a Rezistenta din Munti. Adolescentii Gabita Liiceanu si Monica Macovei se cred  Petre Tutea si Elisabeta Rizea. Tutea si  Rizea sufereau la parnaie, Liiceanu si Monica sufera in avionul spre Bruxelles, la Business Class.

Ce povesteam la inceput? Ca Stalin avea maini de femeie?

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.473 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger