AcasăNewsOrban a facut rahatul praf

Orban a facut rahatul praf

Primul ministru a infrant cu surle si trambite

Slaba participare a alegatorilor ungari la referendumul pe tema cotelor de imigranti a invalidat scrutinul si a ricosat in coastele initiatorului  lui, premierul maghiar.

Primul ministru a infrant cu surle si trambite

Sigur, 98% din votanti s-au opus, asa cum a cerut Orban, deciziei controversate a UE de relocare a solicitantilor de azil in sanul tarilor comunitare. Jumatatea goala a paharului pe care se pregatea sa-l ridice premierul a fost aceea ca numai 39,9 din persoanele inscrise pe listele electorale si-au exercitat dreptul de vot. Aceasta nu l-a impiedicat pe seful guvernului de la Budapesta, aflat in acest post din 2010, sa prezinte rezultatul scrutinului ca o victorie personala: 3,23 milioane de persoane l-au sustinut. El a prezentat datele scrutinului ca un mandat clar ”al poporului” pentru a negocia cu Comisia Europeana si a-si atinge astfel scopul, adica sa nu primeasca pe teritoriul Ungariei 1.300 de sirieni, irakieni sau eritreeni prezenti in Grecia si in Italia. Rezultatul referendumului este unul ”remarcabil”, de care liderii UE trebuie sa tina cont, a estimat Orban, care a adaugat ca, in ciuda lipsei de cvorum pentru validarea scrutinului, va propune ”un amendament al Constitutiei” pentru a afirma prevalenta Parlamentului maghiar asupra tratatelor europene pentru orice atinge problemele migratorii. ”Putem fi mandri ca am fost primii in Europa care am cerut oamenilor sa-si spuna parerea cu privire la emigratie. Ungaria a decis ca doar cetatenii pot alege cine are dreptul sa traiasca aici”, a lansat Orban. O pozitie pe care Bruxellesul o considera nula.

Extrema dreapta ii cere demisia

Societatea civila a cerut boicot sau voturi nule

Pe scena politica interna, partidul de extrema dreapta Jobbik, a doua formatiune politica a tarii, i-a cerut explicit lui Orban sa-si dea demisia, estimand ca a slabit pentru multa vreme Ungaria pe scena europeana, esuand sa mobilizele o majoritate a alegatorilor. Opozitia a denuntat si costul campaniei lansate de guvern. Potrivit site-ului de investigatii Atlatszo, 15 miliarde de forinti (48, 7 milioane de euro) au fost cheltuiti pentru a-i convinge pe unguri sa se opuna capitalelor occidentale care au decis repartizarea emigrantilor. Aceasta reprezinta 1.515 forinti pe cap de locuitor (5 euro) adica, proportional, potrivit Atlaszo, de sapte ori mai mult decat ar fi  platit un cetatean britanic daca ar fi finantat campania pro-Brexit.

”Ce am mai facut iar?”, se putea citi pe aceasta pancarta, duminica, la Budapesta

Peste 5% dintre votanti au introdus buletine albe in urne, la apelul numeroaselor ONG-uri si a unei miscari civice pentru a denunta o ”campanie plina de ura si teama” intr-o tara unde au tranzitat 400.000 de emigranti in timpul crizei migratorii din 2015, si care a ridicat garduri la frontierele sale din sud. In egala masura, micile formatiuni politice care-si impart electoratul de stanga si liberalii spera sa se organizeze pentru a capta atentia celor ostili fata de un al treilea mandat al lui Viktor Orban, pe care acesta il tinteste, in 2018.

Refugiatii fug de Ungaria si Romania

Cotele de refugiati impuse de UE sunt ”total nerealiste”, a declarat ministrul austriac al afacerilor Externe, Sebastian Kurz. El a precizat ca emigrantii nu doresc sa ramana ”in tari europene precum Romania, Ungaria sau Polonia”, preferand Austria sau Germania. In aceste conditii, a estimat Kurz, UE nu mai trebuie sa se cramponeze de aceste cote, ar trebui sa renunte la ele. Repartitia refugiatilor cu ajutorul cotelor nu functioneaza pentru ca multe state nu sunt pregatite se primeasca un numar mare de azilanti, a mai adaugat Kurz.

author avatar
Tudor Borcea
244 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger