Il cheama Wayde van Niekerk si pana acum este noua senzatie de la Jocurile Olimpice. Sud-africanul a luat aurul olimpic in proba de 400 m (cu doborarea recordului!), iar povestea sa de succes inseamna un amestec de incredere, pasiune, sacrificiu si munca.

- Ans Botha este la varsta la care alte femei isi tin in brate stranepotii
Multa munca …alaturi de strabunica, asa au scris ziarele dupa succesul lui van Niekerk (24 de ani) in proba de 400 m. Chiar daca seara de duminica l-a avut in prim plan pe Usain Bolt si a lui cursa solitara la 100 m (regina probelor de atletism), ovatiile de pe Stadionul Olimpic din Rio s-au indreptat cu precadere catre Wayde si antrenoarea sa.
Cu cateva ore inainte de marea finala la 400 m Wayde van Niekerk si a petrecut timpul uitandu se la Arsenal Liverpool 3 4 Am avut niste emotii Fratele meu este fan Arsenal asa ca m am bucurat in plus pentru victoria echipei mele favorite Liverpool Acum am si eu cu ce sa ma laud a declarat van Niekerk la incheierea cursei Ans Botha este la varsta la care alte femei isi tin in brate stranepotii. Are 74 de ani si vara aceasta si-a petrecut-o la Rio, pregatindu-l pe van Niekerk pentru Olimpiada. Simtea ca va urma un concurs de neuitat, caci la sosirea in Brazilia i-a avertizat pe jurnalisti: „Am venit sa luam aurul!”. Nascuta in Namibia, „Tannie Ans” (Matusa Ans, in dialectul afrikaans) are un stil aparte in a lucra cu atletii pe care-i antreneaza. Tine foarte mult la „copiii” ei, dar in acelasi timp cere disciplina si seriozitate. „Nu accepta nicio prostie de la ei. Are reguli, standarde si tine la disciplina foarte mult. Toata lumea trebuie sa respecte ce zice ea”, sustin jurnalistii sud-africani.
Despre retragere, nici vorba, dupa cum chiar Ans Botha garanteaza: „Sunt binecuvantata sa nu am probleme de sanatate. Cred ca asta se datoreaza si faptului ca lucrez cu tineri si trebuie sa te ridici la nivelul lor. Se spune ca nu esti niciodata prea batran sa inveti”.
2015 anul in care Ans Botha a mers pentru prima data la o competitie majora de atletism, Campionatele Mondiale de la Beijing.
Recordul lui Michael Johnson, spulberat
Prin performanta reusita la Rio, sud-africanul a intrat cu adevarat in istoria atletismului. Victorie in cursa de 400 m plecand de pe culoarul 8, cel mai dificil loc la linia de start. Si record mondial! Timpul lui Wayde van Niekerk: 43.03! Cu 15 sutimi mai rapid decat recordul stabilit de Michael Johnson in 1999! Pentru probele de viteza, 15 sutimi de secunda inseamna enorm de mult!
Din cabina de comentatori a postului BBC, Michael Johnson a vazut cum sud-africanul van Niekerk ii spulbera recordul. „Oh, Dumnezeule! De pe culoarul 8, record mondial! Wayde a fost atat de rapid! Nu am vazut niciodata asa ceva intre 200 si 400 de metri. Si e atat de tanar, oare ce ar mai putea reusi? Sa coboare sub 43 de secunde? E ceva ce am crezut ca voi reusi eu, dar n-am putut. Usain Bolt se va retrage curand, asa ca van Niekerk ar putea fi viitoarea stea a atletismului”, a explicat fostul mare campion britanic.
A ras de adversari
Jamaicanul Usain Bolt a devenit primul atlet din istorie care reuseste sa castige medalia de aur in proba regina a sprintului la trei editii consecutive ale Jocurilor Olimpice.
Ha ha loserilor In finala cursei de 100 m, Bolt a ridicat in picioare asistenta cu o noua reprezentatie originala. Campionul de la Beijing (2008) si Londra (2012) a fost inregistrat cu timpul de 9sec.81/100, reusind sa-i devanseze pe americanul Justin Gatlin (9sec.89/100), marele sau rival, si pe canadianul Andre de Grasse (9sec.91/100).
Campionul jamaican, care va implini 30 de ani in ziua ceremoniei de inchidere a JO 2016 (21 august), si-a trecut cu aceasta ocazie in palmares al saptelea sau titlu de campion olimpic si spera acum sa reuseasca tripla istorica si in celelalte probe in care va mai concura la Rio: 200 m si 4×100 m. Usain Bolt detine, totodata, recordurile mondiale la 100 m, 200 m si 4×100 m, fiind de 11 ori campion mondial.
Gatlin, fluierat
Inaintea finalei, americanul Justin Gatlin (sportiv suspendat de doua ori pentru dopaj) a fost fluierat copios de spectatorii prezenti in tribunele Stadionului Olimpic ori de cate ori imaginea sa aparea pe ecranele arenei. In schimb, Usain Bolt a avut parte numai de aplauze, semn clar ca a fost clar favoritul publicului. Iar jamaicanul i-a rasplatit cu o cursa pe finalul careia si-a permis chiar sa intoarca fata spre fotoreporteri si sa rada de adversarii sai care se chinuiau sa il ajunga din urma. „Mai am de castigat doua medalii, dupa care pot sa ma retrag. Nemuritor”, le-a declarat „Fulgerul” ziaristilor la finalul cursei.
Cel mai generos premiu la JO depaseste 750.000 dolari
Joseph Schooling, surpriza finalei de la proba de 100 metri fluture la Jocurile Olimpice de la Rio, este primul sportiv din Singapore care a castigat o medalie de aur la o astfel de competitie si primul care va primi un premiu urias. Schooling, in varsta de 21 ani, a doborat recordul olimpic la aceasta proba si l-a depasit pe americanul Michael Phelps, detinatorul a trei titluri olimpice consecutive – si a recordului olimpic anterior. Performanta lui Schooling va fi recompensata de Singapore cu 753.000 dolari, de 30 de ori mai mult decat suma platita de SUA medaliatilor cu aur. Singapore este urmat in clasamentul celor mai generoase state de Indonezia, care ofera 383.000 dolari fiecarui medaliat cu aur, Azerbaijan (255.000 dolari), Kazahstan (230.000 dolari) si Italia (185.000 dolari), potrivit Fox Sports Australia.
Oprea a sarit pe langa finala
Dupa atatia campioni si atatea recorduri, sa ne intoarcem la sportivii Romaniei si crunta lor soarta la aceasta Olimpiada. Atletul Marian Oprea a ratat, ieri, calificarea in finala concursului olimpic de triplusalt. Din trei incercari, el a esuat in toate! De fiecare data, Marian Oprea a venit lansata, in viteza, ca o gazela, dar de trei ori a calcat peste limita pragului. Medalia de argint de acum 12 de ani, de la Jocurile Olimpice de la Atena, ramane performanta de varf a sportivului in varsta de 34 de ani.
Altfel, americanul Christian Taylor a inregistrat cea mai buna saritura din calificari, 17.24 metri, la distanta destul de mare de recordurile mondiale (18.29 metri) si olimpice (18.09 metri). Chinezul Bin Dong si americanul Will Claye au venit pe 2 si 3, cu 17.10, respectiv 17.05 metri.