AcasăNewsO revista de benzi desenate din Turcia promoveaza martiriul in randurile copiilor

O revista de benzi desenate din Turcia promoveaza martiriul in randurile copiilor

Presa turca a denuntat inocularea islamului radical in randurile celor mici

Diyanet, institutie publica direct legata de cabinetul primului ministru care se ocupa cu activitati legate de cultul si morala Islamului, a publicat o banda desenata ce incurajeaza copiii sa devina martiri.

Presa turca a denuntat inocularea islamului radical in randurile celor mici

Sub responsabilitatea Ministerului Afacerilor Religioase, ultimul numar al unei reviste pentru copii a glorificat martiriul, generand numeroase critici din partea presei turcesti, informeaza Mirror. Intitulata ”Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe martirii nostri, fie ca mormintele lor sa fie luminate de sfanta lumina”, benzile desenate prezinta dialoguri intre parinti si copii de natura sa-i impinga pe cititorii tineri pe calea martirajului. Intr-o vinieta, un tata ii spune fiului sau: ”Ce bine este sa fii un martir”. In alta, un parinte il intreaba pe fiul sau daca doreste sa devina martir, iar acesta ii raspunde: ”Fireste ca vreau sa fiu un martir. Cine nu vrea sa ajunga in Rai?”. In alta imagine, copilul chiar adauga: ”Mi-ar placea sa fiu ucis ca un martir”. In alta secventa din banda desenata, o fetita vorbeste de dorinta sa de a deveni martira. ”Daca vreti cu adevarat, Allah va va da ocazia”, ii raspunde mama sa. Ilustratiile sunt invecinate de mai multe citate atribuite profetului Mahomed care vin sa legitimeze aceste acte considerate in revista ca un act de inalt eroism, noteaza si Russia Today. ”Un martir ar dori sa se intoarca in lumea reala si sa fie martir in zece reprize, dupa respectul si prestigiul primite in paradis”, se poate citi.

Critici vehemente

Psihologul Serdar Degirmencioglu a criticat extrem de dur acest demers, afirmand ca  promovarea islamului radical a facut de mult parte din politica guvernului turc. Degirmencioglu a afirmat ca punerea in valoare a acestei ideologii este identica celei dupa care s-au ghidat autorii atentatelor teroriste care au lovit Ankara, Bruxelles si Paris. Conceptul nu este nou, a adaugat profesorul, sute de persoane au mentalitatea care consista in a promova ideea unei morti religioase in randurile copiilor. Degirmencioglu , un critic frecvent al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, a denuntat de mult demersul guvernului de a inocula islamul radical in randurile copiilor. ”Religiozitatea a devenit de cativa ani un instrument politic, nici macar nu se mai feresc. Ministerul Afacerilor Religioase a primit mai multi bani decat alte ministere laolalta, si-si urmareste intens activitatea in directia copiilor”, a spus acesta. ”Ei utilizeaza aceste desene pentru a face mesajul mai atragator pentru copii. Martiriul indurat, pacate iertate, o moarte fara dureri si asigurarea Paradisului”, a adaugat profesorul de psihologie. ”Turcia este scufundata in durerea cauzata din cauza acestor masacre (atentatele kamikaze) si de cei care dezvolta o asemenea mentalitate religioasa. Acesti copii vor creste si nu vor ezita sa alerge spre moarte atunci cand li se va cere”, a mai spus Serdar Degirmencioglu. In ciuda acestor polemici, presedintele Recep Erdogan a inaugurat, sambata, Centrul Diyanet din SUA, primul centru islamic de peste Atlantic, situat in statul Maryland.

author avatar
Tudor Borcea
599 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger