AcasăSPORTBelo, ultimul mare libero al epocii moderne

Belo, ultimul mare libero al epocii moderne

Belodedici este, poate, cel mai elegant fundas din istoria clubului Steaua

Miodrag Belodedici a fost „poate ultimul mare libero al epocii moderne si un jucator care a simbolizat abilitatea tehnica de pe linia de fund”, apreciaza agentia engleza „These Football Times”, care a publicat un interviu cu fostul international roman.

Belodedici este, poate, cel mai elegant fundas din istoria clubului Steaua

„S-a retras ca o legenda moderna, poate ultimul mare libero al epocii moderne si un jucator care a simbolizat abilitatea tehnica de pe linia de fund. Un fotbalist si un om inteligent, Belodedici a lucrat in ultimii ani cu jucatorii de la nationale de juniori ale tarii sale, invatandu-i cum sa iasa din aparare si sa dicteze ritmul jocului”, scrie sursa citata.
Miodrag Belodedici (52 de ani) a intrat in istorie, fiind primul fotbalist care a jucat doua finale de Cupa Campionilor Europeni cu doua echipe diferite, castigandu-le pe amandoua. Prima oara in 1986, cu Steaua Bucuresti, impotriva Barcelonei, a doua oara cu Steaua Rosie Belgrad, in 1991, contra lui Olympique Marseille. Ambele finale, incheiate 0-0, au fost decise la lovituri de departajare, fundasul roman inscriind in cea de-a doua de la punctul cu var. „Pe teren, dupa ce am castigat trofeul, n-am stiut ca sunt primul jucator care castiga Cupa Campionilor cu doua echipe diferite. Am aflat de-abia dupa meci, de la oficialii Stelei Rosii. Am fost surprins, dar si mandru pentru aceasta realizare, a fost si e in continuare un sentiment extraordinar”, a declarat Belodedici.

Fuga in Iugoslavia l-a facut dezertor

Fostul international roman a povestit si cum a fugit in Iugoslavia, la sfarsitul anului 1988: „Cum, pe atunci, eram ofiter in armata romana, actiunea mea a fost considerata dezertare, dar nu am fost niciodata condamnat pentru tradare. UEFA m-a suspendat un an si, cum jucasem doua meciuri in preliminariile Cupei Mondiale 1990, am pierdut ocazia sa evoluez la turneul final. Am ratat si o finala de Cupa Campionilor, cea pierduta de Steaua cu AC Milan, in 1989”. Daca nu a putut juca la turneul final din 1990, Belodedici a disputat, in schimb, alaturi de „tricolori” „mondialul” din 1994 si „europenele” din 1996 si 2000.

A fost pe teren la celebrul Dinamo Zagreb – Steaua Rosie

Unul dintre cei mai mari fotbalisti romani din istorie, Belodedici si-a amintit, de asemenea, ca a fost pe teren intr-un meci devenit celebru din cauza incidentelor produse cu acea ocazie: Dinamo Zagreb – Steaua Rosie, disputat in mai 1990. Aceasta partida este si considerata si azi drept factor declansator al razboiului din Iugoslavia. Pe teren, jucatorii celor doua echipe s-au luat la bataie, in incaierare fiind implicati fotbalisti ca Prosinecki, Boban, Suker ori Savicevici.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger