AcasăRecomandariAvocatul Adrian Cuculis: Banca Transilvania impune noi clauze abuzive

Avocatul Adrian Cuculis: Banca Transilvania impune noi clauze abuzive

Avocatul Adrian Cuculis atrage atentia ca Banca Transilvania impune fostilor clienti ai Volksbank o serie de clauze abuzive prin noi „formalitati” pe care clientii trebuie sa le semneze in acest an.

Adrian Cuculis avertizeaza ca Banca Transilvania ingradeste dreptul de actiune in justitie

Cuculis sustine ca, inca din prima zi lucratoare a acestui an, Banca Transilvania a trimis fostilor clienti ai Volksbank (banca radiata din registrul institutiilor financiar-bancare) un document intitulat Conditii Generale de Afaceri, prezentat ca o simpla formalitate. „Formalitatile respective sint pline de clauze abuzive”, avertizeaza Cuculis, recomandind clientilor vizati sa nu semneze documentul.

Principiul impreviziunii

Principiul impreviziunii este reglementat de Codul civil, la art. 1.271, si are in vedere situatii in care executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa din cauza unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei. In aceste situatii, instanta poate sa dispuna fie adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie incetarea relatiilor contractuale, la momentul si in conditiile pe care le stabileste judecatorul. Avocatul Adrian Cuculis atrage insa atentia ca tocmai acest principiu al impreviziunii este incalcat de Banca Transilvania, care, prin „formalitatile” amintite, impune, practic, clauze abuzive fostilor clienti ai Volksbank.

Clientii, obligati sa accepte majorari

Concret, conform Conditiilor Generale de Afaceri impuse de Banca Transilvania, la sectiunea Limitarea efectelor impreviziunii se arata urmatoarele: „Clientul intelege si accepta posibilitatea ca, in cazul survenirii unor schimbari exceptionale a imprejurarilor care au stat la baza incheierii unei Conventii specifice, independente de vointa Bancii, executarea obligatiilor sale sa devina mai oneroasa din cauza cresterii costurilor executarii acestora”. Astfel, in mod particular, oricind pe parcursul derularii raportului juridic este posibila majorarea sumelor datorate de catre client, inclusiv ca urmare a variatiilor cursului de schimb al monedei nationale (in cazul creditelor acordate in alta moneda decit lei) sau a indicilor de referinta precum ROBOR, EURIBOR si LIBOR.

Riscul valutar, in circa debitorilor

Mai mult, potrivit precizarilor avocatului Adrian Cuculis, in „formalitatile” bancii se arata ca debitorul trebuie sa fie de acord sa isi asume riscul cu privire la aparitia variatiilor de curs si de dobinzi, fiind obligat sa-si achite obligatiile fata de banca. In plus, prin asumarea acestor riscuri, „clientul intelege si accepta faptul ca nu va putea solicita unei instante de judecata adaptarea Conventiei specifice sau a Conditiilor Generale de Afaceri, in cazul aparitiei unor imprejurari exceptionale de natura celor amintite”.

author avatar
Arpad Dobre
962 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger