AcasăNewsNu economatele sunt solutia pentru pensionari

Nu economatele sunt solutia pentru pensionari

Pensionarii ar putea primi cupoane valorice, in loc sa cumpere produse alimentare din economate

Guvernul pregateste o HG prin care se intentioneaza crearea a inca unui tip de economate, destinate pensionarilor si unde pretul produslor alimentare ar fi cu 20-30 % mai mic decat cel de pe piata libera.

Pensionarii ar putea primi cupoane valorice, in loc sa cumpere produse alimentare din economate

Diferenta de cost ar urma sa fie acoperita, normal, de catre guvern si o astfel de initiativa nu ar putea fi decat laudata, daca nu ar avea o serie de inconveniente, care o fac inoperabila. In primul rand ar fi foarte greu de stabilit care ar fi pretul de referinta, adica cel din care ar trebui sa scadem cei 20-30 %, pentru a-i ajuta pe pensionari. Se stie ca pe o piata libera, cum  este cea romaneasca, preturile difera de la un magazin la altul, de la judet la judet si foarte probabil ca, astfel, am putea gasi salam mai scump in unele economate decat la unele magazine normale!

In al doilea rand, este foarte greu de presupus ca in acest tip de economate, daca pretul produselor ar ajunge cu adevarat atractiv, nu ar ar avea acces si clientii obisnuiti, prieteni ai comerciantilor si nu doar pensionarii. Sa-i treaca unei batranici trei kg de carne, in loc de unul, cat a cumparat, nu este mare filozofie la un vanzator si foarte probabil ca am vedea cum pensionarii ar incepe sa “cumpere”, fara sa stie,  cantitati   de produse de 10 ori mai mari decat pensiile lor.

Ce s-ar putea face, totusi, pentru pensionari? Cea mai simpla solutie ar fi eliberarea unor cupoane valorice, valabile doar pentru cumpararea de alimente si care sa reprezinte, de exemplu, intre 15 si 20 % din pensiile sub 1000 de lei. Si in prezent, pensionarii primesc niste cupoane pentru reducerea biletelor de tren, asa ca experienta in acest domeniu exista deja, fiind nevoie doar de vointa politica a guvernului nostru si a “guvernului” FMI.

 



author avatar
Silviu Ionescu
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger