AcasăNewsNu suntem in stare sa facem fata cotelor obligatorii de refugiati!

Nu suntem in stare sa facem fata cotelor obligatorii de refugiati!

Tot mai multi romani se tem ca printre refugiati se pot ascunde si teroristi

Atacurile teroriste de la Paris, care au fost comise inclusiv de jihadisti sinucigasi provenind din randurile refugiatilor sirieni care au traversat recent Balcanii catre Occident, nu aveau cum sa nu puna pe jar serviciile de informatii romanesti. Si, chiar daca oficial nu se va anunta modificarea gradului de alerta terorista, urmandu-se a se da probabil inclusiv asigurari ca, pe termen scurt, nu avem de ce sa ne facem griji, totusi exista destula ingrijorare la nivelul structurilor din domeniul sigurantei nationale.

Tot mai multi romani se tem ca printre refugiati se pot ascunde si teroristi

Momentan nicio informatie sau analiza de risc nu indica o modificare a planurilor fundamentalistilor pentru declansarea „iadului jihadist” in Europa. Deci, pe termen scurt, Romania nu este vazuta ca o tinta viabila pentru eventuale atentate. Insa surse din cadrul serviciilor secrete recunosc ca, intr-adevar, lucrurile au luat-o razna in Europa, iar situatia se poate schimba si pentru noi radical, odata cu primirea refugiatilor din cota obligatorie ce ne revine. Iar la viitoarele sedinte ale CSAT se va insista pe un avertisment pe cat de dur, pe atat de realist dat clasei politice. Si anume acela ca, pur si simplu, la actualele resurse de care dispun serviciile de informatii, nu avem cum sa fim pe deplin pregatiti pentru pericolul rezultat din primirea unui numar de cateva mii de refugiati arabi.

Trebuie implicare maxima

Desigur ca acest lucru nu inseamna musai ca tara noastra trebuie sa se autoizoleze si sa nu-si mai respecte angajamentele europene. Mai ales ca, din acest punct de vedere, autoritatile de la Bucuresti oricum nu prea mai au ce face, mai ales dupa ce Comisia Europeana ne-a alocat deja cota de refugiati ce ne revine. Insa reprezentantii Romaniei trebuie sa dea dovada de o implicare maxima pentru a negocia aplicarea normelor acestei decizii a Bruxelles-ului, insistand pentru a primi doar refugiati temeinic controlati, care au fost deja luati in evidenta si pot fi verificati, pentru a nu prezenta un risc crescand de radicalizare. Deci, cu alte cuvinte, daca tot e sa primim refugiati, barem sa ne asiguram ca acestia chiar sunt refugiati si nu sa ni se paseze de-a valma imigranti printre care s-ar putea ascunde teroristi ai Statului Islamic. Iar in acest sens, structurile de forta trebuie sprijinite de catre clasa politica pentru a fi lasate sa-si faca treaba in vederea tinerii sub un strict control a acestui fenomen care inspira atata teama printre romani.

author avatar
Toni Matei
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger