AcasăNewsTeleviziunea rusa a dezvaluit din intamplare planurile secrete ale unei torpile nucleare

Televiziunea rusa a dezvaluit din intamplare planurile secrete ale unei torpile nucleare

Greu de crezut ca intr-o mass-media controlata de stat asemenea imagini apar intamplator

Kremlin a confirmat , miercuri, ca ”informatii clasificate” au fost dezvaluite dupa ce posturi de televiziune rusesti au difuzat un material in care apareau planurile unei arme top-secret, o torpila nucleara conceputa pentru a atinge infrastructurile costiere ale inamicului. Simpla intamplare?

Greu de crezut ca intr-o mass-media controlata de stat asemenea imagini apar intamplator

Doua posturi de televiziune, NTV si Pervy Kanal, ambele controlate de stat, au difuzat marti imagini in care apare un oficial militar care studiaza un document care contine scheme si descrierea unui nou sistem de torpile cu incarcatura nucleara, informeaza AFP. Culmea, incidentul a avut loc in timpul unei intalniri intre Vladimir Putin cu responsabili militari, la Soci, avand ca tema perspectivele dezvoltarii capacitatilor militare ale Rusiei, in cadrul careia mai multe echipe de televiziune au avut ocazia sa filmeze un document care, se vede treaba, nu era destinat deloc publicului larg. Potrivit Russia Today, unul din dosarele studiate, intitulat ”Sistem polivalent oceanic: Statut-6”, prezenta schemele unui nou sistem de armament destinat submarinelor nucleare. Conceput pentru a trece de radarele NATO si de orice sistem antiracheta existent, ”Statut-6” este capabil sa provoace daune majore ale ”elementelor economice cheie” din regiunile costiere ale inamicului. In mapa de prezentare se preciza ca ”Statut-6” poate provoca ”daune severe garantate” fortelor adverse. O detonare ”in proximitatea coastelor inamice” ar avea drept consecinta o ”contaminare radioactiva prelungita” a acestor zone, de natura ca acestea sa nu mai poata fi utilizate ”pentru activitati militare, economice, comerciale sau de alta natura” pentru ”o lunga perioada de timp”. Potrivit imaginilor, noul sistem include o torpila de mari dimensiuni, prezentata ca ”vehicul submarin automotor”, avand o raza de actiune de 10.000 km si fiind capabil sa opereze la o adancime de 1.000 de metri.

”Sa nu se mai repete”

Nu este clar daca acest sistem este in stadiu de dezvoltare sau nu este decat o optiune pe care Moscova urmeaza sa o ia in calcul. Documentul cu pricina ofera precizari si cu privire la posibilul proiectant al ”Statut-6”, nimeni altul decat Rubin, biroul specializat de constructii de armament maritim. Aceste torpile de noua generatie ar putea echipa submarinele nucleare aflate in stadiu de dezvoltare, ”Proiect 09852” si ”Proiect 09851”. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, miercuri, ca cele mai importante posturi de televiziune rusesti au dezvaluit informatii clasificate. ”Este adevarat ca informatii secrete au fost filmate accidental si apoi au fost sterse”, a precizat Peskov. ”Speram ca aceasta sa nu se mai repete”, a adaugat el. In timpul intalnirii de la Soci, Vladimir Putin a denuntat faptul ca dezvoltarea scutului antiracheta NATO continua, in ciuda unui acord asupra programului nuclear al Iranului, care era destinat initial ca principal obiectiv al scutului. Rusia, a spus Putin, intentioneaza sa dezvolte proprii sisteme de aparare antiracheta, concomitent cu crearea unor noi rachete, capabile sa treaca de orice scut existent la ora actuala.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger