AcasăPoliticaIohannis: Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania...

Iohannis: Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania in realitate nu e mare

In conditiile in care, pana de curand, spunea ca Romania nu poate gazdui mai mult de 1.785 de refugiati, presedintele pare sa-si fi schimbat pozitia si sa vada lucrurile cu alti ochi, chiar daca declara in continuare ca si-ar fi dorit ca oficialii statului roman sa fi fost consultati inainte de stabilirea cotelor impuse fiecarui stat din UE. „Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania in realitate nu este mare„, afirma Iohannis, in conditiile in care se vorbeste de alte 2.475 de persoane care ar urma sa fie relocate pe teritoriul autohton.

In preambulul participarii sale, miercuri seara, la Bruxelles, la sedinta extraordinara a Consiliului Extraordinar, convocata de catre Donald Tusk pe chestiunea migratiei, pe care presedintele insusi a catalogat-o drept una „de foarte mare actualitate pentru toata lumea”, liderul de la Cotroceni a punctat, intr-o conferinta de presa, cateva concluzii dupa sedinta Consiliului Justitie Afaceri Interne (JAI), de marti, in cadrul caruia a fost adoptata o decizie privind relocarea, catre statele UE, a unui numar de 120.000 de refugiati.

Precizand ca la CE de miercuri, de la Bruxelles, nu se va schimba hotararea luata deunazi, la Consiliul JAI, la care Romania a fost reprezentata de ministrul de Interne Oprea, decizia fiind „bun-luata”, Iohannis a reamintit  si faptul ca Romania ar urma sa primeasca „in jur de 2.400 de persoane” in plus fata de cele care „ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare, care a fost anuntata in cursul verii”.

„Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, s-a luat prin vot majoritar

Dar si ca si-ar fi dorit sa aiba loc consultari inainte de stabilirea aceste impartiri ale numarului migrantilor. „Regretam, si eu regret, ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri si discutii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii, impunerea printr-un vot majoritar, rezolva aceasta problema”, a subliniat Iohannis.

Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania in realitate nu este mare

Nu in ultimul rand, liderul de la Cotroceni a lasat sa se inteleaga ca solidaritatea in aceasta chestiune trebuie demonstrata nu doar prin vorbe, ci si prin fapte. „Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania in realitate nu este mare, si nu trebuie sa ii primim pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani. Este vorba de o perioada de cel putin un an de zile, mai probabil doi ani de zile, in care esalonat ar trebui sa ii primim pe acesti refugiati (…) acest numar de refugiati poate usor sa fie gestionat de Romania”, a conchis seful statului, inainte de plecarea in Belgia.

 

 

author avatar
Cristina Stefan
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger