AcasăOldOdihneste-te in pace, nationala!

Odihneste-te in pace, nationala!

SERBIA – ROMÂNIA 5-0. Goluri: Zigici ’37, Pantelici ’50, Kuzmanovici ’78, M.Jovanovici ’87, ’90. Eliminat: Chivu ’85.
Serbia: Stojkovici – Ivanovici, Vidici (’73 Subotici), Lukovici (’46 Dragutinovici), Kolarov – Stankovici, Milijas (’64 Kuzmanovici), Krasici – M.Jovanovici, Zigici, Pantelici.
România: D.Coman – Maftei, M.Radoi, Chivu, Rat – D.Varga, Apostol, Ghioane (’59 D.Goian), Ad.Cristea – Mutu (’75 A.Cristea), Marica (’59 G.Bucur).

O tara sfisiata de razboaie si dezintegrata teritorial poate renaste mai repede decit fotbalul românesc pus la dospit si cocolosit in linistea democratiei post-decembriste. Cind pierzi cu 0-5 la Belgrad, pe un stadion care a imprumutat un nume brazilian („Maracana”), ai senzatia ca nu poti invinge Serbia nici daca joci 10 meciuri consecutive, oficiale sau amicale. România a ajuns sa viseze turnee finale de Cupa Mondiala, iar vecinii nostri incep sa le insire in CV-ul unei nationale renascute din propria-i cenusa. Aproape ca nici nu mai conteaza de ce s-a ajuns in aceasta situatie, cauzele pot fi gasite in dezinteresul si nesimtirea jucatorilor, amatorismul conducatorilor si antrenorilor din campionatul intern, insa efectul ramine acelasi: simbata, echipa de fotbal a României si-a dat obstescul sfirsit, dupa o lunga suferinta pricinuita de lipsa valorii. Fie-i tarina usoara!

*1, 2, 3, 4 … frina, ba!*

Cind au inceput sa inscrie, in minutul 37, sirbii au uitat sa mai puna frina. Elevii lui Antci au marcat in poarta lui Coman din toate pozitiile:
1-0: Zigici trimite mingea in poarta, cu capul, din cornerul executat de Krasici.
2-0: Pantelici alunga emotiile in minutul 50, dupa un contraatac scurt pe doi.
3-0: Kuzmanovici finalizeaza o actiune ca la antrenament: centrare Ivanovici, Zigici prelungeste cu capul pina la Pantelici, acesta scoate in spate la Kuzmanovici, iar tabela se modifica dupa „latul” pus de jucatorul lui Stuttgart.
4-0: Jovanovici suteaza de la 17 metri, balonul intra in poarta.
5-0: Copie fidela a golului patru, tot cu atacantul lui Standard Liege in prim-plan.

La primul meci in care a putut conta pe Adrian Mutu, selectionerul Razvan Lucescu si-a pus sperante in vedeta Fiorentinei, crezind ca „Briliantul” va aduce un suflu nou in jocul tricolorilor, ceva diferit de ofensiva apatica vazuta cu Austria, ca sa nu mai pomenim de Franta. Numai ca Mutu – altfel, un fotbalist tot mai plictisit de echipa nationala – a facut tot posibilul sa scape repede de „dubla” cu Serbia si Feroe. N-a reusit in primul sfert de ora, la cotul aplicat in figura lui Vidici, insa si-a rezolvat problema pina la pauza, cind a sutat in minge dupa fluierul arbitrului Costas Kapitanis, primind un cartonas galben. De ajuns pentru a fi suspendat in vederea urmatorului joc, cel cu Feroe, de la Piatra Neamt. Apatic in joc, Mutu n-a avut chef nici de declaratii de presa. Dupa meci, vedeta Fiorentinei a rostit citeva propozitii mai scurte decit sprinturile facute pe teren: „Este frustrant sa fii vecin in clasament cu nationala Insulelor Feroe, nici nu-mi vine sa cred ce-am ajuns. Ma simt umilit, nu rusinat!”. In final, si-un mesaj de sustinere pentru selectioner: „Nu este vina lui Razvan, ci doar a noastra”.

„Daca stii ca ai gresit inaintea meciului, trebuie sa iti dai sufletul pe teren, nu sa cauti cartonasul galben ca sa nu joci in urmatoarea partida”. – Dumitru Dragomir

*Mutu, inlocuit cu Mazilu*

Razvan Lucescu l-a convocat, ieri, pe Ionut Mazilu in locul suspendatului Adrian Mutu, atacantul formatiei Arsenal Kiev sosind, aseara, in cantonamentul tricolorilor de la Mogosoaia. In alta ordine de idei, Tiberiu Ghioane este indisponibil pentru jocul de miercuri, suferind o leziune la piciorul sting in partida cu Serbia.

*Razvan si seara „timpita”*

Selectionerul României are o explicatie pentru rusinea de la Belgrad: „A fost o seara timpita”. Pentru Razvan Lucescu, „jucatorii parca au innebunit, si-au pierdut capul dupa golul doi marcat de sirbi”. Explicatia antrenorului echipei nationale se bazeaza pe modul in care tricolorii au stiut sa gestioneze momentul de dupa reusita lui Pantelici: „Am pierdut mingea cu mare usurinta la mijlocul terenului, iar apoi, parca innebunisem. In ultimele cinci minute, in conditiile in care eram in 10 oameni, noi faceam pressing la centru, de parca am fi putut sa mai inscriem trei goluri. Asa a fost sa fie, o noapte timpita din toate punctele de vedere”.

*Urna a 3-a valorica scrie pe noi*

Incredibil, dar esecul de la Belgrad a dus România pe primul loc intr-o grupa: cea a coeficientilor echipelor nationale. Dupa 0-5 cu Serbia, tricolorii sint lideri in urna a 3-a valorica pentru viitoarele preliminarii, ceea ce inseamna ca vom avea parte de adversari peste cei intilniti in actuala campanie. Exista o sansa infima de revenire in grupa a doua valorica. Trebuie ca Israel si Slovacia (principalele adversare pentru grupa a 2-a valorica) sa nu cistige meciurile pe care le au de disputat miercuri, cu Elvetia, respectiv Polonia, ambele in deplasare. Daca, totusi, fie Israel, fie Slovacia vor invinge, atunci depindem de partida Irlandei cu Muntenegrul, in care britanicii nu trebuie sa triumfe.

*Selectionerii „Lucescu”, abonati la 0-5*

La fel ca tatal sau, Razvan Lucescu a bifat un 0-5 pe banca tricolorilor. Ultimul esec la acest scor data din 1983, la Wrexham, in Ţara Galilor, cu actualul antrenor de la Sahtior la cirma nationalei, intr-un meci amical. Daca vorbim de umilinte in jocuri oficiale, atunci trebuie sa cautam acel 1-7 cu Elvetia, de la Zurich, din 1967, cind România (cu Mircea Lucescu pe teren) se facea de ris in preliminariile Campionatului European.

*Cele mai rusinoase infringeri din istoria nationalei*

Budapesta 1948: Ungaria – România 9-0 (Campionatul Balcanic si al Europei Centrale)

Beuthen 1942: Germania – România 7-0 (amical)

Cluj-Napoca 1923: România – Cehoslovacia 0-6 (amical)

Paris 1924: Olanda – România 6-0 (Jocurile Olimpice)

Stockholm 1935: Suedia – România 7-1 (amical)

Frankfurt 1940: Germania – România 9-3 (amical)

Madrid 1962: Spania – România 6-0 (preliminarii CE)

Zurich 1967: Elvetia – România 7-1 (preliminarii CE)

„Lipsa totala de motivatie, de mindrie nationala, de onoare din partea tuturor celor care au fost pe teren. Sase ani de acum incolo sa ne luam «la revedere» de la orice calificari. Nu inteleg indolenta unor jucatori, dar poate ca Razvan Lucescu a gresit, lasindu-i prea liberi”. – Mircea Sandu

„Se mai pot accepta infringeri, anumite lucruri, dar, pina la urma, trebuie sa ai o atitudine. Pe viitor, Razvan Lucescu va schimba foaia cu cei care ii creeaza probleme si nu va mai accepta asemenea lucruri. Inteleg ca nu a fost un meci cu miza, dar sa pierzi in halul asta…”. – Ionut Lupescu

„Sint curios daca si jucatorilor le este rusine. Stiu ca sint unii care au cautat cartonasele, altii care n-au alergat pe teren. Insa nu trebuie sa ii cerem demisia selectionerului, el a fost angajat pentru viitoarea campanie de calificare, atunci va raspunde de rezultate”. – Dumitru Dragomir

„Avem doar trei, patru jucatori care evolueaza in campionate puternice; in rest, ne bazam pe tot ce poate sa ofere Liga 1. Ramin la parerea ca Maftei nu este jucator de nationala, in cazul lui vorbim despre niste sentimentalisme care nu trebuie sa isi aiba locul. Dar nici Lucescu nu avea prea multe solutii”. – Cornel Dinu

„Serbia a facut un meci fantastic cu România si s-a calificat la Cupa Mondiala. Zigici, Kuzmanovici, Pantelici sau Jovanovici parca au fost in transa si au lovit crunt România. La 2-0, sarbatoarea putea incepe. Dar a urmat dansul vulturilor. Românii au capitulat definitiv, Serbia a continuat sa atace. România pleaca cu un gust amar de la Belgrad” – Sportske

„Serbia a darimat România, 5-0!” – Blic

„Un succes magnific, intr-o atmosfera ireala”. – Vecernje Novosti

„Stralucitoarea echipa a Serbiei aprinde artificiile! Fabulos! 5-0 cu România”. – B92

*Argentina tremura, 19 tari sarbatoresc*

Daca Argentina lui Diego Maradona inca mai tremura (meci decisiv miercuri, cu Uruguay), 19 echipe nationale au obtinut, deja, biletele pentru Africa de Sud.
Zona Africa: Africa de Sud (tara organizatoare), Coasta de Fildes, Ghana
Zona Europa: Olanda, Anglia, Spania, Germania, Italia, Serbia, Danemarca.
Zona America de Sud: Brazilia, Paraguay, Chile
Zona Asia: Coreea de Sud, Coreea de Nord, Australia, Japonia
Zona Concacaf: Mexic, SUA.

*Rezultate inregistrate simbata in preliminariile Cupei Mondiale/ zona Europa*

Grupa 1: Danemarca – Suedia 1-0, Portugalia – Ungaria 3-0.
Grupa 2: Luxemburg – Elvetia 0-3, Israel – Moldova 3-1, Grecia – Letonia 5-2.
Grupa 3: Cehia – Polonia 2-0, Slovacia – Slovenia 0-2.
Grupa 4: Finlanda – Ţara Galilor 2-1, Rusia – Germania 0-1, Liechtenstein – Azerbaidjan 0-2.
Grupa 5: Estonia – Bosnia 0-2, Belgia – Turcia 2-0, Armenia – Spania 1-2.
Grupa 6: Belarus – Kazahstan 4-0, Ucraina – Anglia 1-0.
Grupa 7: Austria – Lituania 2-1, Serbia – România 5-0, Franta – Feroe 5-0.
Grupa 8: Muntenegru – Georgia 2-1, Cipru – Bulgaria 4-1, Irlanda – Italia 2-2.

*Tineretul: 1-5 in Letonia. Juniorii: 0-3 in Scotia*

Weekend-ul a aratat nivelul exact la care se afla fotbalul românesc, iar imaginea este una apocaliptica: 13 goluri incasate de echipele nationale si doar unul marcat! Vedetele din Liga 1 (toate „starurile” Craiovei, plus implanturile dinamovisto-rapidisto-steliste) s-au facut de rahat in Letonia: scor 1-5. Nici juniorii nu sint mai breji, nationala Under19 fiind surclasata la scor de forfait (0-3) de Scotia.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger