AcasăOldAndrei Gerea: Nu avem strategie energetica, dar nici UE nu are

Andrei Gerea: Nu avem strategie energetica, dar nici UE nu are

Andrei Gerea vrea sa puna pilonii unei strategii energetice care nu exista

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, recunoaste ca autoritatile din Romania  nu au pus la punct o strategie energetica, dar acest lucru nu pare prea grav, atata vreme cat nici specialistii de la Bruxelles nu au o perspectiva la nivelul UE.

Andrei Gerea vrea sa puna pilonii unei strategii energetice care nu exista

Institutul National de Statistica a consemnat, anul trecut, o scadere de aproximativ 2% a consumului de energie electrica fata de 2013, iar in primele trei luni ale acestui an se pastreaza trendul descendent, semn ca economia tot nu si-a revenit. Exceptie fac producatorii de energie electrica, fie ca e vorba de hidrocentrale, centrala de la Cernavoda sau parcurile eoliene ori fotovoltaice, care au produs anul trecut mai mult decat in 2013, aceeasi tendinta fiind consemnata si in primul trimestru al acestui an. Evident, a crescut si exportul, dar nu in mod semnificativ, si nici nu este de mirare, atata vreme cat suntem vecini cu state care au, la randul lor, probleme economice. In aceste conditii, se pune intrebarea „Energia, incotro?”. La prima vedere, este evident ca, in viitorul apropiat, consumul nu va creste, poate doar productia, ceea ce ar trebui sa duca in jos tarifele energiei electrice, dar e putin probabil ca UE sa accepte asa ceva. Perspectiva este incerta si nici autoritatile romane nu au habar despre ce ar fi de facut.

Betia de cuvinte

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu are strategii, doar idei pentru ceva piloni care ar trebui pusi la baza structurii viitorului plan energetic. El a recunoscut, senin, ca Romania nu are o strategie in domeniul energiei, dar  sa stam linistiti, pentru ca nici UE nu are asa ceva. El considera ca alta era situatia daca aveam o strategie de reindustrializare, pentru ca ar fi aparut si una energetica. „Putem insa construi pilonii pe care sa o dezvoltam”, a spus Gerea, fara a indica vreo directie, adancime sau domeniu in care sa fie infipti pilonii respectivi.

 

author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger