AcasăOldFeriti-va de creditele rapide, pentru ca au DAE de 20.000% pe an

Feriti-va de creditele rapide, pentru ca au DAE de 20.000% pe an

IFN-urile va indica de la inceput ca DAE este de aproape 5.000%

Numeroase institutii financiare nebancare (IFN) ne agreseaza literalmente cu reclamele lor, anuntindu-ne ca ne ofera imprumuturi in cateva ore si chiar si prin sms. Costurile practicate de acesti creditori sunt insa uriase, iar daca sunt calculate pe un an rezulta o dobanda anuala efectiva (DAE) de 4.000%, 5.000% si chiar 20.000% pe an!

IFN-urile va indica de la inceput ca DAE este de aproape 5.000%

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a pus ochii pe IFN-uri, dupa ce s-au inregistrat sesizari cu privire la dobanzile uriase practicate de acesti creditori. „Observ in ultima perioada o campanie a unor IFN-uri cu o dobanda anuala de 4.000-5.000%. Asta ce inseamna? Iau un euro, dupa un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro inapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem un control de fond la toate IFN-urile sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia”, a avertizat presedintele ANPC, Marius Dunca. Seful ANPC ar trebui sa afle insa ca exista dobanzi si de patru ori mai mari decat cele mentionate de domnia sa.

Costuri uriase la IFN

O analiza a expertilor portalului financiar FinZoom atrage atentia ca unele IFN promit aprobare si acordarea creditului online chiar prin SMS, dar practica dobanzi uriase. Astfel, se trimit online doar unul-doua documente scanate (cerere de credit, carte de identitate sau extras de cont) si, in cateva ore, se primesc banii in orice cont pe care solicitantul il are la o banca. Atentie insa foarte mare la costuri! Sunt IFN-uri care acorda astfel de credite cu DAE uriasa, de chiar 20.000 %! Astfel de credite online, acordate de noile IFN-uri intrate pe piata din Romania sunt credite mici (in general pana in 1.000 de lei) acordate pe o perioada scurta (cateva zile sau pana la salariu), dar cu costuri foarte mari. Dobanzile prezentate pot parea mici: 1,2% – 3%, dar atentie, sunt pe zi, iar DAE este enorma. De exemplu, 1.000 de lei imprumutati pentru 20 zile au DAE de 5.000 % sau 200 lei imprumutati pentru 15 zile au DAE de peste 20.000%. Potrivit FinZoom, aceste informatii si calculul DAE apar pe site-urile IFN-urilor respective, iar analistii portalului va sfatuiesc sa ocoliti aceste imprumuturi „facile”, daca nu aveti capacitatea de a le rambursa deoarece, pentru un credit de 1.000 de lei neplatit la timp, riscati sa ramaneti fara casa.

author avatar
Arpad Dobre
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger