AcasăNewsCecenul Zaur Dadaiev, socat de caricaturile din Charlie Hebdo. Ce spun ceilalti...

Cecenul Zaur Dadaiev, socat de caricaturile din Charlie Hebdo. Ce spun ceilalti suspecti

Dincolo de declaraţiile arestaţilor, motivul crimei rămâne necunoscut

Cinci oameni originari din nordul Caucazului, sunt cercetati pentru uciderea lui Nemtov. Desemnat ca principal suspect, Dadaiev, un fost membru al trupelor speciale cecene, decorat pentru curaj, inclusiv de rusi, este singurul care a recunoscut participarea la crima.

Dincolo de declaraţiile arestaţilor, motivul crimei rămâne necunoscut

Cei cinci au fost prezentati, duminica, in fata unui tribunal din Moscova, doi dintre ei fiind oficial inculpati pentru moartea lui Nemtov. Un al saselea suspect s-a sinucis cu o grenada, in Groznii, capitala Ceceniei, incercuit de fortele de securitate. Duminica seara, Ramzan Kadirov, presedintele Ceceniei, a facut legatura intre crima si jurnalul satiric francez Charlie Hebdo, atacat de fratii Kouachi in 7 ianuarie, la Paris. ”Toti cei care l-au cunoscut pe Zaur Dadaiev pot confirma ca este un om profund religios si care, la fel ca toti musulmanii, a fost socat de comentariile de sustinere a caricaturilor jurnalului”. Intr-un text publicat pe blogul personal, in 9 ianuarie, Boris Nemtov a reactionat dupa atentatele din Paris, dar nu a mentionat niciodata numele Charlie Hebdo. ”Nu este nici o scuza pentru teroare”, scria Nemtov.

Decorat de Putin

Potrivit tribunalului moscovit Basmanii, Dadaiev a ”marturisit participarea la asasinarea lui Nemtov”. Ceilalti patru s-au declarat insa nevinovati, noteraza Nouvel Observateur. Despre Dadaiev se stie ca a fost adjunctul comandantului unei unitati de politie cecena care a luptat contra insurgentilor islamisti in aceasta tara. Numele sau apare pe site-ul oficial al guvernului cecen, care indica si faptul ca presedintele Vladimir Putin l-a decorat, in octombrie 2010, cu medalia de Merit pe ”sergentul Zaur Dadaiev”, fara a fi posibil insa a se verifica daca este vorba doar de un simplu omonim. Potrivit unui fotograf al site-ului specializat american Mashable, Dadaiev a rostit, duminica, in fata jurnalistilor: ”Il iubesc pe Profetul meu, Mahomed”. Mama lui Dadaiev, Aaimani Dadsieva, a declarat, pentru Interfax: ”Nu pot sa cred, el nu a putut comite aceasta crima”.

Fiica lui Nemtov: Un asasinat politic

Dadaiev a fost arestat in compania lui Anzor Gubasev. Acesta din urma este angajat al unei societati private de securitate din Moscova, potrivit agentiei ruse Sputnik. Gubasev a lucrat ca gardian intr-un kypermarket din Moscova, potrivit Mashable. Sagit Gubasev este fratele lui mai mic, arestat si el in cazul Nemtov. In ce-l priveste, Sagit a declarat ca ”nu a comis nicio crima”. Alt suspect este Tamerlan Eskerhanov. El a dat asigurari ca, in noaptea in care a avut loc asasinarea lui Nemtov, el se afla intr-un club unde muncea. Tamerlan a afirmat ca un martor poate dovedi prezenta lui in acel club. Un alt suspect, Ramzat Bahaiev, a afirmat ca se afla acasa in momentul cand a fost arestat de politie. ”Daca participam la crima, as fi incercat sa fug”, a spus el, in timp ce avocatul sau a estimat ca nu exista niciun motiv pentru ca acesta sa se afle in detentie. Deocamdata, anchetatorii merg pe doua piste. Una este cea islamista, pentru sustinerea acordata de Nemtov jurnalului Charlie Hebdo, dupa atentate. A doua, cea a nationalistilor rusi, nemultumiti de criticile opozantului cu privire la rolul jucat de Rusia in criza Ucraineana. Intr-un interviu acordat CNN, fiica lui Nemtov, Janna Nemtova, a declarat ca asasinarea tatalui sau a fost una ”politica”, potrivit AFP.

author avatar
Tudor Borcea
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger