AcasăDezvaluiriAncheteA dat cu Ponta in SIE si a crapat SRI-ul!

A dat cu Ponta in SIE si a crapat SRI-ul!

Sunt, fara putinta de tagada, cele mai importante servicii secrete ale tarii, pe langa care, celelalte structuri informative aproape ca nici nu sunt bagate in seama. Mai mult, pentru cunoscatorii sistemului, rivalitatea dintre Serviciul de Informatii Externe si Serviciul Roman de Informatii a fost comparata, nu de putine ori, cu dusmania fotbalistica dintre Steaua si Dinamo.

Traian Basescu a deschis „cutia Pandorei” in lumea serviciilor

Totusi, in ciuda acestei lupte nevazute pentru luarea unei felii cat mai mari din tortul informational, concurenta neloiala dintre cele doua servicii a ramas in niste parametri acceptabili, fara ca vreuna din parti sa depaseasca „linia rosie” prevazuta de cutumele meseriei. A facut-o insa fostul presedinte Traian Basescu, in plina campanie electorala, cand a declansat un atac fara precedent la adresa SIE, pe care l-a acuzat fie ca l-a racolat pe insusi premierul Victor Ponta ca ofiter acoperit, fie ca, in colaborare cu serviciile secrete franceze, au filat-o ilegal pe Elena Udrea la Paris. Iar multi s-au grabit sa cante in acel moment prohodul SIE. Iata insa ca, dupa stramoseasca vorba de duh „unde dai si unde crapa”, la SIE este liniste si pace, in timp ce SRI-ul se clatina destul de serios, ca niciodata pana acum.

Scapat de sub control

Identificarea lui Victor Ponta drept ofiter acoperit al SIE a declansat seria dezvaluirilor din sistem

Este greu de apreciat ce l-a manat pe fostul sef al statului sa deschida aceasta veritabila „cutie a Pandorei”. Poate ca doar a vrut, asa cum o mai facuse in alte randuri, sa starneasca orgoliile conducerilor celor doua servicii secrete, pentru a le ambitiona si mai mult in fata singurului pericol real care ameninta siguranta nationala a Romaniei, cel  rusesc. Insa isteria deconspirarii ofiterilor acoperiti a scapat in scurt timp de sub control, astfel ca planul initial – in cazul in care chiar a existat vreunul! – nu a mai fost respectat. Extrem de interesant este insa ca, desi la inceputul acestei veritabile saga a dezvaluirilor tot mai adanci din sanul serviciilor secrete SIE se afla pur si simplu in corzi, situatia s-a schimbat radical, intr-un timp extrem de scurt. Si odata ce a inceput sa se dea din casa, atentia, dar mai ales presiunea opiniei publice s-a mutat asupra SRI-ului.

George Maior (foto) şi Teodor Meleşcanu, şefii SRI şi SIE la momentul declanşării scandalului au demisoionat între timp

Serviciu care, in ultimii ani, nu se confruntase cu nicio problema de imagine, reusind, la sfarsitul anului trecut, sa atinga un record istoric de incredere din partea populatiei, de 54,8 la suta. Pentru ca, dupa doar o luna, SRI-ul sa piarda sase procente din acest nivel. Iar daca, de exemplu, ancheta privindu-l pe miliardarul Nicolae Dumitru „Niro”, cunoscut drept unul dintre oamenii de afaceri apropiati de Serviciul de Informatii Externe, a intrat intr-un con de umbra mediatic, can-can-urile tot mai picante din interiorul SRI au ajuns sa tina ridicat rating-ul buletinelor de stiri.

Teodor Meleşcanu

Moscova nu crede-n lacrimi

Iar daca exista cineva care sa se bucure cu adevarat de datul la gioale generalizat din sistemul romanesc, atunci acela nu poate fi decat FSB-ul rusesc. Care, dupa ce parea umilit de structurile NATO, nu s-a apucat sa-si planga de mila, ci a contracarat spectaculos. Serviciile unguresti dau deja raportul la Moscova, bulgarii ar face orice sa nu-i supere pe fratii mai mari, iar seful contraspionajului ceh a recunoscut oficial ca serviciile tarii sale au fost penetrate ireversibil de catre FSB.

Florian Coldea, directorul adjunct al SRI este supus unui val de atacuri mediatice

Mai mult, seful spionajului polonez a declarat in urma cu cateva zeci de ore ca serviciile tarii sale fac fata tot mai greu operatiunii de rusificare declansata de adminstratia Putin in mai multe tari membre ale UE. Ca sa nu mai pomenim si de recucerirea de catre FSB a Republicii Moldova, serviciile romanesti pierzand rusinos batalia pentru Chisinau. Si, bomboana de pe coliva, SRI-ul, considerat principala stavila impotriva virusarii cu agenti de influenta rusi a societatii, administratiei si politicii romanesti, se afla acum in plin picaj. Si cum exista voci autorizate de la chiar varful comunitatii nationale de informatii care nu se sfiesc sa vorbeasca despre un atac fatis al FSB-ului la adresa serviciilor romanesti, intrarea cat mai grabnica in normalitate nu poate fi decat binevenita. Mai ramane doar sa speram ca ea nu va veni prea tarziu…

Interimarul de la şefia SIE, Silviu Predoiu a reuşit să ţină serviciul într-un con de umbră salvator

[poll id=”953″]

author avatar
Catalin Tache
3.550 afisari

2 COMENTARII

  1. DE RASUL LUMII SAU DE RASUL CURCILOR?
    DL. RUS , “FELICITARI” AVETI SANGE IN INSTALATIE !
    SCHIMBARI MASIVE IN CONDUCEREA CFR CALATORI ?!
    PROTAGONISTII AFACERILOR “IN TOTALITATE LEGALE” DE LA ACESTA SOCIETATE DE STAT, AU RAMAS IN FUNCTII… IOSEF SZENTES, CARMEN MARIA POPESCU, ALEXANDRINA GATEJ, CLAUDIU DUMITRESCU, DANA RACHILA GALBEN, MIU ILEANA, MANTESCU CRISTINA, LILIANA CONSTANTINESCU, ZAHARIA ADRIAN, NITA ROBERT, TIMIS BOGDAN, BERINDEAN NICOLAE,PROTOPOPU GABRIEL TELU, GAVRIS DORU, ETC. LA CARE SE ADAUGA DEMISIONATII DOROBANTU VALENTIN SI SECARA VASILE ?
    RUSINE …

    „Auditorii de conturi au recomandat foarte clar companiei CFR Calatori „inventarierea si înregistrarea în evidenta cadastrala a tuturor imobilelor aflate în proprietatea/folosinta SNTFC – „CFR Calatori” SA, evaluarea si înregistrarea acestora în evidenta contabila”, dar si „efectuarea punctajului între evidenta tehnico-operativa a terenurilor si evidenta contabila a acestora pentru toate sucursalele societatii”.
    Mai mult, se cere „efectuarea punctajului între evidenta tehnico-operativa a terenurilor si evidenta contabila a acestora pentru toate sucursalele societatii”.

    In plus, Curtea de Conturi a descoperit haosul institutionalizat privind contractele de inchiriere si achizitiile publice .
    Ca atare, se recomanda „calcularea, facturarea, evidentierea în contabilitate si încasarea veniturilor din penalitati conform clauzelor contractuale, pentru toate contractele de închiriere derulate în perioada 2012-2013″ si totodata a se „analiza cauzelor nerespectarii prevederilor legale privind achizitiile publice si luarea masurilor necesare pentru respectarea regulilor de estimare si de stabilire a valorii contractelor”.

    Artizanii acestui faliment programat cu buna stiinta sunt fostii directorii Valentin Dorobantu si mai nou Vasile Secara.
    Insa, ceea mai mare vina pentru jaful de la CFR Calatori o au ministrii Transporturilor care s-au perindat la butoanele acestei institutii, adica Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Manescu, Dan Sova si Ioan Rus.
    De la finele lui 2012, presedintele Consiliului de Administratie de la CFR Calatori este foasta consiliera a lui Traian Basescu, Alexandrina Gatej, iar permanent in acest bord au fost protejata lui Radu Berceanu- Dana Galbeni Rachila, si jolly joker-ul feroviar, directorul general Claudiu Dumitrescu intrat de curand in vizorul DNA pentru spagi in dosarul Regiotrans Brasov.
    Ioan Rus impune omul UDMR în fruntea CFR Călători.
    Ca sa fie sigur ca CFR Calatori va fi trasa pentru totdeauna in depoul falimentului, Ioan Rus, l-a impus in fruntea companiei pe omul UDMR-ului- Iosif Szentes, cel care impreuna cu Valentin Dorobantu, a tesut mersul trenurilor, in 2012 si 2013, astfel incat compania de stat sa fie adusa in pragul falimentului, iar operatorii privati de transport sa prospere din subventiile uriase acordate cu generozitate de Ministerul Transportuilor.
    Mai mult, Szentes habar nu are de ce insemna management feroviar nici macar intr-o gara ca Chitila sau Peris, intrucat el a fost parasutat politic in bordul CFR Calatori de catre UDMR fiind adeptul mersul de tren cadentat, adica cel practicat acum de Regotrans.
    In 2009, Iosif Szentes a candidat in colegiul nr. 4 Vrancea pentru un fotoliu de deputat pe lista UDMR, si a refuzat sa-si depuna declaratia de avere pe site-ul companiei”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger