AcasăPoliticaIohannis se scutura de MCV

Iohannis se scutura de MCV

Noul presedinte a prezidat, ieri, prima sedinta a CSM, ocazie cu care a ridicat conducerea magistratilor la lupta impotriva MCV.

Klaus Iohannis le-a trasat magistratilor misiunea de a scapa cat mai repede de MCV

Nefavorabil sau semi-favorabil in cel mai bun caz, raportul MCV a fost ”arma” cu care Europa i-a pus pe politicienii nostri la colt si a tinut Romania la distanta de Spatiul Schengen. Desi recunoaste ”utilitatea” MCV-ului, noul presedinte, Klaus Iohannis, vrea sa scape din start de povara raportului: ”De-a lungul timpului, a fost un instrument util. MCV a generat un exemplu de bune practici si sint convins ca experienta Romaniei va fi fructificata de alte state. Au fost 8 ani in care sistemul judiciar a inregistrat progrese majore. In ultimii ani rapoartele MCV au constatat progrese importante si cred ca e timpul pentru o schimbare. Azi, aici, declar cu responsabilitate ca a venit momentul ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele obligativitati au fost indeplinite”. Iar daca tot a venit momentul eliberarii de sub jugul MCV, Iohannis a si trasat CSM-ului aceasta sarcina: ”Unul din obiectivele majore al sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea MCV”. Iar Executivul si Parlamentul trebuie sa puna umarul si sa ajute sistemul judiciar, a completat Iohannis planul de bataie.

Doamnele ”de fier” se ridica impotriva presedintelui

Obiectivul prezidential nu este insa pe placul sefei ICCJ, Livia Stanciu: ”Nu se impune ridicarea MCV, pentru ca inca mai sunt multe obiective de atins. Evident ca toti tindem spre ridicare, dar nu se impune (…) sunt presiuni si e bine ca e acolo”. Iar in deplin acord cu aceasta opinie s-a declarat a fi si Monica Macovei: ”In scrisoarea pe care i-am trimis-o (lui Iohannis – n.r.) inainte de turul 2 si pe care el a semnat-o, am scris ca MCV-ul sa nu se ridice. Sunt surprinsa. O sa urmaresc foarte atent ce face si ce zice. Ridicarea MCV imi da fiori reci, dar ii bucura pe baroni. Daca nu era MCV, DNA nu mai exista, la fel si ANI”. Iar ca dovada ca il urmareste atent pe actualul sef de stat, Macovei a remarcat si propunerea includerii procurorului general (functie detinuta in prezent de Tiberiu Nitu) in CSAT. ”Sunt impotriva ca procurorul general sa fie parte din CSAT, pentru ca este membru al puterii judecatoresti, nu e ca presedintele, premierul sau ministrii. Poate fi supus la presiuni politice. Nu are ce sa caute un magistrat in CSAT”, a decretat scurt Macovei.

author avatar
Simona Badulescu
940 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger