AcasăNewsDoi romani, arestati pentru trafic de armament greu catre organizatii teroriste

Doi romani, arestati pentru trafic de armament greu catre organizatii teroriste

Doi cetateni romani si un fost deputat italian, care faceau parte dintr-o grupare ce planuia livrarea de armament catre organizatia terorista Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), au fost arestati in Muntenegru. Unul dintre romanii acuzati de terorism este un apropiat al fostului deputat Viorel Hrebenciuc si fost consilier judetean in Bacau.

Fostul consilier judetean Cristian Vintila risca inchisoare pe viata pentru trafic de arme

Procurorii DIICOT au participat, alaturi de SRI, la o operatiune de amploare, alaturi de autoritatile judiciare din SUA si Muntenegru, in urma careia s-a reusit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupari formate din cetateni romani si straini care planuiau livrarea de armament catre o organizatie terorista. Cristian Vintila si Flaviu Virgil Georgescu, precum si politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat in Parlamentul Italiei, risca inchisoare pe viata.

De la pistoale pana la lansatoare de racheta

Romanii si italianul au fost, deja, inculpati pentru terorism in Statele Unite, a anuntat, ieri, procurorul federal al districtului New York, Preet Bharara. Potrivit unui comunicat al Parchetului federal din New York, procurorul Preet Bharara si Michele Leonhart, administrator al Agentiei americane antidrog, au anuntat arestarea traficantilor internationali de arme Cristian Vintila (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) si Massimo Romagnoli (43 de ani). Acestia sunt acuzati de conspiratie in vederea vanzarii unor cantitati mari de armament militar organizatiei teroriste Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), care urma sa fie folosit pentru a ucide cetateni americani in Columbia. Romanii Vintila si Georgescu au fost arestati luni in Podgorita, Muntenegru, de autoritatile locale, in timp ce se pregateau sa finalizeze tranzactia. Romagnoli a fost arestat marti in Muntenegru, de autoritatile locale. „Vintila, Romagnoli si Georgescu incercau sa vanda armament militar, de la pistoale pana la lansatoare de rachete, unor persoane despre care credeau ca sunt asociate cu o grupare terorista„, a declarat Preet Bharara.

Arme impotriva SUA

Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, incepand din mai 2014, Vintila este traficant de arme stabilit in Romania, Romagnoli este un traficant de arme stabilit in Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit in Romania. In perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat in vederea vanzarii unui arsenal de arme, inclusiv arme automate si tunuri antiaeriene, stiind ca armele urmau sa ajunga la FARC, care urma sa le foloseasca impotriva Statelor Unite. In cursul unor intrevederi si discutii telefonice inregistrate, cei trei au convenit sa vanda armele unui numar de trei surse care lucreaza cu Agentia americana antidrog (DEA) si care au precizat ca le achizitioneaza pentru FARC. Vintila, Romagnoli si Georgescu au convenit sa le furnizeze armele surselor stiind ca acestea vor fi folosite pentru a ucide cetateni americani si, in particular, pentru a dobori elicoptere si avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea sa furnizeze Certificate de utilizator, pentru a face tranzactia sa para legitima. In timpul intrevederilor inregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar si au discutat despre modalitatea de plata si livrare a armelor. Vintila le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale si arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate si lansatoare de rachete, precum si o mostra de Certificat de utilizator.

Inchisoare pe viata

Cei trei suspecti sunt vizati de doua acuzatii de terorism, respectiv conspiratie in vederea uciderii unor ofiteri sau angajati ai SUA (pentru care pedeapsa maxima este inchisoarea pe viata) si conspiratie in vederea furnizarii de sprijin material sau resurse unei organizatii teroriste straine (pentru care pedeapsa maxima este 15 ani de inchisoare). Unul dintre romanii care risca sa putrezeasca in inchisoare este cunoscut drept un apropiat al fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc. Cristian Vintila  are 44 de ani, este divortat si are doi copii. A fost consilier judetean PSD pana in 2004, cand a candidat fara succes la postul de deputat. A fost asociat cu alti lideri ai PSD in Barter Group, firma intrata in faliment si inchisa. Ultimele studii din CV-ul sau sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Politie, si „Stiinte Militare si Informatii”, la Academia de Informatii „Mihai Viteazu” Colegiul National de Informatii.

author avatar
Nicole Ionescu
2.423 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger