AcasăRecomandariStatul risca falimentul daca nu face rapid bugetul pe 2015

Statul risca falimentul daca nu face rapid bugetul pe 2015

Guvernul aflat inca in functie nu a stabilit nici pana in acest moment care va fi cursul leu/euro dupa care se vor calcula accizele. Nu exista nicio schita a bugetului de stat pentru 2015, in conditiile in care pomenile electorale apasa greu asupra vistieriei publice.

Ministrii Ioana Petrescu si Darius Valcov trebuie sa se puna de urgenta de acord asupra formei si continutului bugetului de stat pe 2015

Guvernul actual a umblat in acest an la sistemul fiscal, prin supraaccizarea carburantilor si taxa pe stalp.  Acestea erau menite sa acopere gaura ce urma a fi lasata in bugetul de stat dupa reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale.

Erori

Supraacciza a dus la reducerea consumului de benzina si motorina din Romania si cresterea vanzarilor de carburanti in Austria, Ungaria si Bulgaria. Taxa pe stalp a redus drastic profitul unor mari contribuabili la bugetul de stat (OMV Petrom, Nuclearelectrica etc.).

Darius Valcov

Guvernantii au anuntat insa ca vor rupe gura targului cu mega-colectarea datoriilor de la firmele aflate in insolventa. Consiliul Fiscal a avertizat ca acest lucru este o utopie, iar reducerea CAS (si alte pomeni electorale, gen amnistia fiscala) nu poate fi acoperita de cele doua taxe. Pe de alta parte, sfarsitul anului e foarte aproape, iar guvernantii se chinuie sa calculeze un nivel de curs valutar care, prin aplicarea la accize, sa  genereze mai multi bani la bugetul statului. In caz contrar, nici pensiile, nici salariul minim nu vor mai putea fi majorate, ca sa nu mai vorbim ca exista riscul sa nu fie bani la buget nici macar pentru plata salariilor bugetarilor (functionari, profesori, medici, politie, armata etc).

Urgenta

Un raport al grupului Erste atrage atentia ca, acum, prioritatea guvernului Romaniei este sa intocmeasca schita bugetului pentru 2015. Acesta ar trebui sa prevada cum vor fi acoperite masurile populiste luate inainte de alegeri. Analistii Erste au estimat anterior ca PIB-ul va creste cu 1,8% in 2015, dar acum considera ca exista riscul reducerii acestei prognoze.

author avatar
Arpad Dobre
1.438 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger