AcasăNewsMinistrul Daniel Constantin, pus la colt de Comisia Europeana

Ministrul Daniel Constantin, pus la colt de Comisia Europeana

Programul National de Dezvoltare Rurala, dezvoltat de ministrul Daniel Constantin, a fost aspru criticat de Bruxelles.

Romania va primi fonduri europene in valoare de peste opt miliarde euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2014-2020.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a fost aspru criticat de membrii Comisiei Europene pentru proiectul in baza caruia se vor directiona acesti bani. Marea problema o reprezinta numarul mic al beneficiarilor acestor bani, care ar fi de doar 3% in mod real, in viziunea Comisiei. Astfel, 97% dintre ferme ar fi excluse in mod efectiv de la posibilitatea de a accesa aceste fonduri, care reprezinta aproximativ 30% din ponderea  sumei totale.

Cei 30 %  sunt alocati prioritatilor care tin de “dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor pentru instalarea tinerilor fermieri, start-up, microintreprinderi si intreprinderi mici non-agricole”.

Membrii Comisiei critica o “concentrare foarte mare a fondurilor asupra unui numar limitat de exploatatii, excluzand in mod efectiv 97%  dintre exploatatiile agricole din Romania de la posibilitatea de a beneficia de masurile PNDR care vizeaza promovarea competitivitatii”.

Mai mult, ministrul Constantin nu pare sa fi avut in vedere simplificarea unor proceduri birocratice care sa limiteze si mai mult accesarea fondurilor.

Obstacolele administrative reprezinta “adaugarea unor restrictii sau sarcini administrative suplimentare excesive la nivel national”.

Sunt 341 de observatii si recomandari facute de Comisia Europeana pe Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, printre care se mai numara repere de performanta insuficient de ambitioase, tinte stabilite la nivel scazut, absenta inovarii, etc.

Ministrul Daniel Constantin va avea mult de lucru la o noua propunere mai coerenta, “pentru a clarifica si acoperi anumite erori si inconsecvente tehnice”.

Vom avea astfel o viata la tara cu adevarat “europeana”, asa cum o sustine acest proiect?  Daca vor fi sau nu mai multi fermieri, depinde de claritatea cu care ministerul condus de Daniel Constantin va raspunde la cele 341 de probleme ridicate de Comisie.

In elaborarea programelor nationale (PNDR), statele membre trebuie sa respecte cel putin patru din cele sase axe prioritare comune la nivel european, intre care si incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii in agricultura, silvicultura si zonele rurale, precum si cresterea viabilitatii/competitivitatii tuturor ramurilor agriculturii si promovarea tehnologiilor agricole inovatoare si a gestionarii durabile a fondului forestier.

author avatar
eNational
822 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger