AcasăDezvaluiriAncheteProfil de turnator in Romania

Profil de turnator in Romania

Lumea interlopa si mahalalele sunt deja invatate de pe timpul Militiei cu „sifoanele”, avand in vedere ca „ciripitorii” traditionali se bucurau de un tratament aparte peste tot unde erau depistati. Mai ales atunci cand „stropelile” nu mai aveau valoarea probatorie solicitata de catre anchetatori si „sursele autorizate informative”, asa cum erau denumiti oficial „turnatorii” de profesie, ajungeau la randul lor, in cele din urma, „la suferinta”.

Nelu Iordache a facut degeaba cele mai multe denunturi

Mai nou insa, acest veritabil fenomen s-a mutat dinspre clasele sociale cele mai de jos catre „high life”-ul dambovitean. Iar lumea buna care incheia „deal” –uri printr-o simpla strangere de mana in restaurante si cafenele de lux unde aveau propriile mese rezervate pe ani de zile nu pare pregatita sa se confrunte cu aceasta noua amenintare. Practic, cel care incheie un targ nu mai stie dupa ce a parasit locul de intalnire daca a facut o afacere profitabila sau tocmai a picat pe tehnica pentru o combinatie oneroasa. Si nu mai are nicio incredere ca partenerii din fata sa (dintre care pe unii ii cunoaste de atata amar de vreme si cu care, pe timpuri, isi imprumutau reciproc sume fabuloase, singurul gaj fiind cuvantul de onoare) nu il vor turna procurorilor. Iar ultimele exemple de denunturi, unele de-a dreptul halucinante, au reusit dubla performanta de a umple aresturile patriei si de a goli, in acelasi timp, locatiile de lux frecventate pana acum de cei care nici in cele mai negre cosmaruri ale lor nu isi puteau inchipui ca vor trai sub frica acestei turnatorii generalizate.

„Nelu Sadoveanu”

Clientii lui Doru Bostina ajung unul dupa altul dupa gratii

Pe timpul in care era regele neincoronat al asfaltului, probabil ca miliardarul de la Adunatii Copaceni, intre doua chefuri monstruoase cu zeci de hostess-uri, asa cum obisnuia Nelu Iordache sa-si negocieze afacerile, nu dadea cu pixul decat atunci cand semna contractele de sute de milioane de euro primite de la demnitarii corupti, din bugetul de stat. Iata insa ca situatia s-a schimbat radical si patronul Romstrade si Blue Air a ajuns sa se aleaga, chiar din partea anchetatorilor sai, cu apelativul de „Nelu Sadoveanu”, pentru denunturile fluviu, scrise cu o frenezie greu de explicat, dupa ce acesta a ajuns in custodia DNA. Si tocmai acest entuziasm in ale scrisului i-au incurcat multa vreme planurile de eliberare lui „Nelu Sadoveanu”, cel pe care, dupa cum sustin sursele noastre, chiar si primii sai lectori au ajuns sa-l suspecteze ca umfla nepermis naratiunea, in incercarea disperata de a-si impresiona cititorii. Si, poate, asa se face ca, desi a dat cu subsemnatul mai mult decat oricare alt denuntator, Nelu Iordache nu a reusit sa-i sprijine pe procurori in retinerea si arestarea niciunui „peste mare”. Asa ca, practic, se poate spune ca Iordache a scris mult si prost, el nebeneficiind prin urmare de nicio favoare permisa de lege.

Claudiu Florica a ramas in libertate

Mai ales ca a inceput sa toarne tarziu, foarte tarziu, abia dupa ce i-a plimbat pe anchetatori luni de zile cu diverse povesti. Asa ca procurorii nu i-au mai propus niciun „deal” celui care a fost cel mai bun prieten si chiar nasul copiilor lui Dragos Nedelcu, arestat la randul sau pentru spalare de bani si de la care apropiatii se asteapta, de asemenea, la alte surprize in scris.

A spart gheata

La polul opus, prototipul „denuntatorului destept” este reprezentat de catre un alt om de afaceri, Claudiu Florica. Pentru ca, desi prins de doua decenii in zeci de combinatii in care arunca nemijlocit cu spagile si in stanga si in dreapta, manjind practic orice politician intalnit in cale, indiferent ca era de la Putere sau din Opozite, boss-ul de la Fujitsu Siemens Computers a reusit sa-si negocieze la sange intelegerile facute cu procurorii. Asta desi denunturile sale au fost facute abia in vara acestui an, la mai mult de10 ani de la primele fapte incriminate. Si iata cum, spre deosebire de Nelu „Sadoveanu” Iordache, Claudiu Florica a scris scurt si la obiect, el fiind „fitilul” care a aprins atat „bomba” Microsoft, cat si pe cea a noului dosar de proportii pe cale sa explodeze, este vorba de EADS. Si, mai in gluma, mai in serios, victimele spovedaniei omului de afaceri sustin ca inspiratia lui Claudiu Florica a fost incurajata si de faptul ca aceasta are birourile chiar peste drum de sediul central al DNA. Cert este doar ca „turnatorul” Florica este, la noi, primul caz  fericit de denuntator care, desi prins in mijlocul unei „caracatite” infractionale fara precedent, a reusit sa-si salveze pielea, negociindu-si primul libertatea. Asa ca a ajuns singurul membru al grupului infractional format din sute de politicieni, demnitari si oameni de afaceri care poate fi facut scapat, conform cutumelor judiciare. Desigur, afacerile lui Florica se vor prabusi, daca nu se vor mai gasi niscaiva masochisti care sa faca business cu el.

Blestemul Bostina

Dorin Cocos a fost turnat de Dinu Pescariu, cel pe care il considera ca pe un fiu

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, avocatul Doru Bostina a fost audiat in secret, cu cateva zile inainte de inceperea sarabandei de retineri din dosarul Microsoft, dand cu subsemnatul despre cum a reusit sa fie atat avocatul firmei ofertante de licente, cat si consultantul juridic al cumparatorului, Ministerul Educatiei.

Dinu Pescariu

Asta dupa ce, fapt fara precedent, un celebru client al sau, Gruia Stoica, a lasat sa se inteleaga chiar in fata instantei de judecata ca a fost „turnat” de avocatul sau, Doru Bostina, in ancheta privind trucarea licitatiei de la CEO Oltenia. Cert este ca, dupa ce a devenit „calaul lui Gruia” si a tras dupa el 40 de nume grele ale clasei politice si ale mediului de afaceri, aproape cu totii fosti clienti de-ai sai, Bostina a reusit sa ramana in libertate. Vorba vine, ce-i drept, din informatiile intrate in posesia noastra reiesind ca acesta a devenit practic invizibil in mediul pe care il fecventa pana acum, luandu-si chiar masuri speciale de securitate, ca sa nu-l ajunga blestemele victimelor sale, care i-au dat, multa vreme, o paine frumoasa de mancat. Insa cel mai bine platit avocat-intermediar al contractelor cu statul roman a dat cu subsemnatul si in dosarul EADS. Si, mai mult ca sigur, el va fi si in continuare stors informational ca o lamaie, mai ales ca, spre deosebire de Claudiu Florica, situatia sa este deocamdata incerta, nestiindu-se inca ce calitate juridica va avea cand isi va termina „spovedania”. Desigur, nici macar nu mai are rost sa punem intrebarea cine va mai apela vreodata la serviciile casei de avocatura a lui Doru Bostina, oricare ar fi contractele grase cu statul roman pe care le-ar mai promite acesta.

Si tu, Dinule?

Ce-i drept, la urmatorul nivel al profilului de turnator gasim un alt nume mare al “lumii de oras”, fostul tenismen Dinu Pescariu. Cel care, prin modul in care l-a facut pe cel considerat pana nu de mult binefacatorul sau financiar, miliardarul Dorin Cocos, a starnit pana si invidia celor mai vechi „ciripitori” din breasla. Pentru ca Pescariu nu doar a dat cu pixul – de fapt cu cinci pixuri! – dar s-a si implicat activ pentru a lasa apoi „armele crimei”  la locul potrivit. Ramane insa de vazut cine isi va mai face abonamente la complexul sportiv de lux al lui Pescariu si cine va mai frecventa restuarantele din incinta.

author avatar
Catalin Tache
4.480 afisari

3 COMENTARII

  1. Acestia sunt o parte f. mica a MAFIEI din Ro. De la turnatorii si amenintari mafiotii merg, ca as-i cutuma, spre lichidari, executii si grozavii la care in curand vom fi martori. Cei mai multi dintre mafioti vor cere singuri sa fie bagati in puscarie la adapost ca sa fie sub paza, oricum autoritatile Ro nu au nici un caz in care averile ilicite sunt confiscate ori prejudiciile recuperate, asa cum este normal si cum se practica in sistemele judiciare al tarilor civilizate din UE.

  2. Bai Cataline. Articolul pe care l-ai scris seamana ca o oda adusa hotiei Daca martorul denuntator este catalogat de tine drept turnator si pus la stalpul infamiei atunci te rog eu frumos sa nu mai vorbesti de dreptate de justitie de adevar. Ridica-i nene in slavi pe Hrebenciuc, Nastase, Mazare, Sova, Fenechiu, samd si linseaza-i pe cei care au avut nerusinarea sa ii ajute pe procurori in lupta lor impotriva celui mai mare flagel social pe care il avem de la fanarioti incoace, coruptia endemica.
    Acestor oameni ar trebui sa le ridicam statuie nene indifernent ce au facut ei pentru ca fara acesti indivizi gangesterii deveneau nemuritori si intangibili.
    Evident ca este mult mai profitabil sa transformi asa numitii turnatori in asa numite SURESE care sa potenteze actiunile de santaj mediatic din care traiesc cea mai mare parte din asa zisii ziaristi.
    In conluzie bre Tache iti propun sa rebrenduiesti firma din enational in ebastan

  3. Deja tinuturile din sud si est sunt cucerite de ORCI si MURLOCI. Acum se indrteapta cu toata forta spre taramul din mijloc.
    Cativa HOBITI si PADURILE au facut ca unul din Turnuri sa cada.
    Dar OCHIUL, Sauron continua sa asmuta haitele baronice si nesatule spre noi cu promisiuni nesimtite si mincinoase. Din adancul politicii rusinii a aparut GOLUM, tariceanu, manat din spate de vrajitorii sauronisti.
    Elfii ne-au cam parasit. Hobiti cat mai sunt lupta pentru ceva ce noi, oameni nu am reusit sa invatam.
    VINE NOAPTEA
    sperante sunt putine, poate, poate ca ne vom destepta intr-un ipotetic ceas 12

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger