AcasăRecomandariTaxe majorate si cheltuieli bugetare taiate in 2015

Taxe majorate si cheltuieli bugetare taiate in 2015

Autoritatile au contestat vehement ori de cate ori presa a avertizat, impreuna cu analistii economici, asupra riscului majorarii taxelor, din cauza aventurilor fiscale din acest an: taxa pe stalp, scaderea CAS la angajator, amnistie fiscala etc. Acum a venit randul autoritatilor de la Bruxelles sa atraga atentia guvernantilor de la Bucuresti ca deficitul bugetar va creste, daca nu se vor majora taxele sau nu vor fi taiate cheltuielile bugetare.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, trebuie sa prezinte, in curand, bugetul pe 2015, cu sau fara taxe majorate

Guvernantii nostri s-au tot laudat in acest an cu masurile fiscale menite, spuneau ei, sa aduca bani in plus la buget, dar si in buzunarele angajatorilor. Amintim aici de supraacciza la carburanti, reducerea CAS la angajatori, taxa pe stalp, dar si de amnistiile fiscale pentru pensionari (care incasasera bani in plus, sume pe care nu mai trebuie sa le restituie) si pentru medici (care au asigurat servicii medicale utilizand fara sa plateasca pentru infrastructura pusa la dispozitie de stat).

Efecte negative

Ce s-a intamplat, de fapt? Supraacciza la carburanti a dus la scaderea consumului de benzina si motorina, deoarece marii transportatori se aprovizioneaza din Bulgaria, Ungaria si Austria. Reducerea CAS la angajator putea fi considerata un succes, dar conditia era ca taxa de stalp sa se colecteze corespunzator. Culmea, acest lucru chiar le-a reusit guvernantilor (si a dus la scaderea aproape de zero a profitului Nuclearelectrica, de exemplu), insa, ce sa vezi? Potrivit Consiliului Fiscal, banii din taxa de stalp s-au cam terminat, iar scaderea CAS risca sa nu mai fie sustenabila anul viitor. Presedintele institutiei, Ionut Dumitru, avertizeaza ca ideea guvernantilor, de a compensa scaderea colectarilor la buget prin incasarea datoriilor de la firmele insolvente (42 de miliarde de lei de la 54.000 de IMM), este iluzorie.

Avertismente de la Comisia Europeana

In Raportul de toamna al Comisiei Europene se arata ca guvernul va trebui sa majoreze taxele sau sa scada alocatiile bugetare, pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor. Noi ne temem ca se vor aplica ambele, simultan. „In caz contrar, pentru 2015, deficitul bugetar al Romaniei este prognozat sa creasca la 2,8% din PIB”, avertizeaza reprezentantii Comisiei Europene.

author avatar
Arpad Dobre
640 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger