AcasăRecomandariConsiliul Concurentei: Romania e plina de carteluri!

Consiliul Concurentei: Romania e plina de carteluri!

Consiliul Concurentei a avertizat ca 26 de companii de retail – printre care Mega Image, Metro si Selgros – vor fi amendate pentru practici anticoncurentiale. Intelegerile tip cartel functioneaza si in domeniul bateriilor auto, Rombat si Caranda fiind investigate in acest sens, la fel si auditorii financiari, care sunt suspectati ca au fixat preturile pe piata.

Bogdan Chiritoiu sustine ca toata tara e plina de intelegeri anticoncurentiale, inclusiv la Rombat si Caranda

Investigatia privind suspiciunea de intelegere pe verticala (de tip cartel, am zice noi), care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image si Interex si furnizorii acestora, s-a incheiat deja. „Sper sa avem cateva cazuri rasunatoare cu astfel de practici. Sunt convins ca tara e plina de astfel de intelegeri, dar trebuie sa dam un semnal ca aceasta practica nu este acceptata”, a avertizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, lasand sa se inteleaga ca amendarea celor 26 de retaileri este doar varful aisbergului. Acestia au incalcat Legea concurentei si sunt pasibili de amenzi de 2 – 4 % din cifra de afaceri. Cumulat, afacerile lor s-au ridicat la 2,27 de miliarde de euro, iar o amenda de 2% le-ar crea o paguba totala de minimum 45 de milioane de euro.

Mega Image, fortata sa renunte la Angst

Chiritoiu a precizat  ca, in ceea ce priveste Mega Image, Consiliul Concurentei analizeaza daca poate autoriza preluarea de acest retailer a celor 20 de magazine ale retelei Angst. Mega Image are o cota semnificativa de piata in Bucuresti, iar preluarea magazinelor Angst in anumite zone ale Capitalei poate crea o pozitie dominanta pe piata, lucru interzis de Legea concurentei, iar retailerul va fi fortat sa renunte la magazinele Angst.

Probleme la Rombat si Caranda

Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre Rombat si Caranda, prezente pe piata productiei, distributiei si comercializarii de baterii si acumulatori. Prima investigatie are ca obiect posibile intelegeri intre Rombat Bistrita si unii furnizori si vanzatori finali (Fado Trade Oradea, Zetas Batrom Dova Com Bucuresti, Genamag Brasov etc.) privind stabilirea preturilor de vanzare a produselor. Cea de a doua investigatie se refera la posibile intelegeri anticoncurentiale intre Caranda Baterii Bucuresti si distribuitorii sai (Kovacs-Auto Moto Odorheiu Secuiesc, Mecantu Calarasi, Marcat Invest Pitesti, etc.)

Audit financiar la preturi mari

Concurenta a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania. Este vorba de o posibila interventie in piata a asociatiei, prin incercarea de determinare a membrilor sa practice un pret unitar. Totodata, se pare ca asociatia auditorilor ar fi eliminat de pe piata o firma concurenta ce practica tarife prea mici.

 

author avatar
Arpad Dobre
949 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger